Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for December 14th, 2012

Babenberger Passage in Vienna, Austria by Soehne & Partner Architekten

Friday, December 14th, 2012

Article source: Soehne & Partner Architekten

The bold idea to revive a former pedestrian underpass which was lined by abandoned shops and once connected Babenberger Straße and Burggarten was rewarded by a venturesome client who was seeking an extraordinary place for a new club. From street level, only four descending glass staircases are visible. Three of them were recycled into lighting sculptures featuring large opaque light cylinders.

Image Courtesy Alexander Koller

  • Architects: Soehne & Partner Architekten
  • Project: Babenberger Passage
  • Location: 1010 Vienna, Burgring corner Babenbergerstrasse, Austria
  • Completion: October 2003
  • Client: Sunshine Enterpises
  • Net area: 1500m2
  • Project status: completed
  • Photos: Alexander Koller
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Lens House in London, England by Alison Brooks Architects

Friday, December 14th, 2012

Article source: Alison Brooks Architects

Alison Brooks Architects has extended a nineteenth century house in north London with two tapered volumes that project into the garden. The first volume wraps around the brick walls at the side and rear of the house to create a home office, while the second volume extends out at the back to increase the size of the first floor living room. The extensions are part of an overall transformation of a classic Victorian semi-detached villa for a client involved in photography and design.

Image Courtesy Paul Riddle

  • Architects: Alison Brooks Architects
  • Project: Lens House
  • Location: Islington London, England
  • Team: Alison Brooks, Alex Warnock-Smith, Rob Liedgens, JamesTaylor
  • Type Of Project: Residential
  • Main contractor: EBCO, Steve Epstein
  • Structural Engineer: Orla Kelly Ltd
  • Conservation Consultant: Hutton & Rostron
  • Client: Private Family
  • M&E Consultant: RHB Partnership LLP
  • Quantity surveyor: Adair  Associates
  • Start/Completion Dates: 2006/2012
  • Size: House 400sm Extension 70sm
  • Project Value: £700,000
  • Quantity surveyor: Adair  Associates
  • Photographer: Paul Riddle

(more…)

League of Shadows in Los Angeles, CA by P-A-T-T-E-R-N-S

Friday, December 14th, 2012

Article source: P-A-T-T-E-R-N-S

Not a Pavilion

Our proposal aims to fully exploit what we recognize as the most fundamental aspect underlying the project: the temporal use of the pavilion as a large outdoor event space. Due to its lack of programming, The conventional graduation pavilion suffers immediately after its purpose has been met, transforming from a place of spectacle to an abandoned vessel. If another pavilion is to be built, the scale of the project demands that it should not exist for a single usage, rather, it should become an icon that attracts public events from the surrounding community. We believe that if executed correctly, the pavilion could potentially activate a node within the downtown area.

Image Courtesy P-A-T-T-E-R-N-S

  • Architects: P-A-T-T-E-R-N-S
  • Project: League of Shadows
  • Location: Los Angeles, CA
  • Program: SCI-Arc Graduation and Public Event Pavilion
  • Client: Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc)
  • Status: Competition
  • Dates: August 2012 – June 2013
  • Team: Marcelo Spina, Georgina Huljich, Matthew Kendall, Daniele Profeta, Elias Arkin, Viola Ago, Mike Wang
  • Engineer: Matthew Melnyk: Nous Engineering

(more…)

House in Tavira, Portugal by Vitor Vilhena Architects

Friday, December 14th, 2012

Article source: Vitor Vilhena Architects

Context

South of Portugal, Algarve, Tavira. Here the ocean peeks, while the 400 olive trees surround the house. An old building has to give place to a new one, keeping the twovolume – footprint in the soft topography.

Image Courtesy Joao Morgado – Architecture Photography

  • Architects: Vitor Vilhena Architects
  • Project: House in Tavira
  • Location: Tavira, Algarve, Portugal
  • Area: 400 sqm.
  • Total cost: 1.3M Euro
  • Started: 2011
  • Finished: 2012
  • Photography: Joao Morgado – Architecture Photography

(more…)

Caretaker’s House in Dorset, England by Invisible Studio with AA Inter 2

Friday, December 14th, 2012

Article source: Invisible Studio with AA Inter 2

The Caretaker’s House at Hooke Park is truly ground breaking. Invisible Studio were commissioned by the Architectural Association to develop a student concept design into a prototypical low cost timber exemplar building using only timber grown and felled on site, and in its green state.

Image Courtesy © Valerie Bennett

  • Architects: Invisible Studio with AA Inter 2
  • Project: Caretaker’s House
  • Location: Hooke Park, Beaminster, Dorset, England
  • Date of completion: 31 Oct 2012
  • Total contract value: £170,000
  • Start on site date: 30 April 2012
  • Gross internal floor area*: 120m2
  • Form of contract and/or procurement: JCT Intermediate
  • Total cost: £170,000
  • Client: Architectural Association, London
  • Structural engineer: Buro Happold
  • Services engineer: Buro Happold
  • Quantity surveyor: Invisible Studio
  • Planning supervisor: Clark Associates
  • Main contractor: Greenheart Sustainable Construction
  • Annual CO2 emissions: 3kg CO2/m2/year

(more…)

SILO 468 in Helsinki, Finland by Lighting Design Collective (LDC)

Friday, December 14th, 2012

Article source: Lighting Design Collective (LDC)

Disused oil silo has been converted into mesmerizing light art piece and a public space with the aid of swarm intelligence, interactive lighting and some crazy acoustics.

The project is a conversion of oil silo into light art piece and a public space designed by Madrid based Lighting Design Collective (LDC).

Image Courtesy HannuIso-oja

  • Architects: Lighting Design Collective (LDC)
  • Project: SILO 468
  • Location: Helsinki, Finland
  • Lead Design: Lighting Design Collective: TapioRosenius, Oscar Martin, Rodolfo Lozano, Victor Soria, GorkaCortazar, Reinaldo Alcala, Rodrigo Arcaya
  • Client: City of Helsinki planning department, TASKE, Helsinki Energy
  • Project manager: HKR Executive
  • Executive Architect: Pöyry Finland Oy
  • Electrical Engineers: OlofGranlundOy
  • Contractor: VRJ Etelä-SuomiOy
  • Photographers: HannuIso-oja, TuomasUusheimo, TapioRosenius
  • Software used: For the concept stage mainly used: processing and video editing software, for the actual custom software writing used OpenFrameworks

(more…)

Renovation of the Cultural Center in Woesten, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Friday, December 14th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The building is accessible by a central binding public domain,  the playground of the former school. By opening some windows further down we reinforce the relationship  between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building,   the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension  gave rise to. This slider movement brings light in the heart of the meeting centre and gives more space at  the central entrance hall. Internal windows overlook this hall and spread the light into the adjacent spaces. The other rooms have an open character, and can be used fully for the activities of the meeting centre : kitchen, meeting room, meeting hall and drawing Academy. The attic is elaborated for what is needed to use the building today. Further inside extension is still possible in the future.

ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Woesten
  • Location: Woesten, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove

(more…)

Ogikubo House in Tokyo, Japan by MDS Architect

Friday, December 14th, 2012

Article source: MDS Architect

Given Tokyo’s high land prices and laws that regulate construction on small sites, most clients wish to make the most of the space available to them. It is no exaggeration to say that architects make their own rules and solve the conundrums that arise with clients as if solving a puzzle.

Image Courtesy Toshiyuki Yano

  • Architects: MDS Architect
  • Project: Ogikubo House
  • Location: Suginami-ku, Tokyo, Japan
  • Architecture: Kiyotoshi Mori & Natsuko Kawamura / MDS
  • Photography: Toshiyuki Yano
  • Date of Completion: 2009
  • Principal Use: Residence
  • Structure: Wood
  • Site Area: 118.00m2
  • Total Floor Area: 117.18m2 (57.80 m2/1F, 55.23 m2/2F, 23.72 m2/B1F)
  • Exterior Finis: plastered wall
  • Roof: FRP
  • Floor: oak flooring
  • Wall: plastered wall

(more…)

House 0614 in Nicosia, Cyprus by Simpraxis

Friday, December 14th, 2012

Article source: Simpraxis

The house designed for a couple with two children is situated in a suburban area of Nicosia that is only recently undergoing development. The square footprint of the house is largely determined by the rectangular shape of the site subtracting the three meters required setback on three sides and allowing for a large yard at the back that faces south. The house attempts to address the dual nature of the largely undeveloped landscape that can be inviting but also intimidating. The box is programmatically divided into two parts. A two story rectangular box along the east boundary includes bedrooms and a bathroom for the children as well as guest areas, service areas, kitchen and parking. The remaining void of the double height ‘box’ includes the common areas, the outdoor covered areas on the ground floor and the master bedroom and bath on the second floor.

Image Courtesy Marios Christodoulides, Christos Papantoniou

  • Architects: Simpraxis
  • Project: House 0614
  • Location: Nicosia, Cyprus
  • Architects: Marios Christodoulides & Christos Christodoulou – Simpraxis
  • Project Team: Christos Pasadakis, Maria Karydou, Stelios Zenieris, Stella Parpa
  • Construction: Hadjivassilis Construction LTD
  • Structural engineer: Platonas Stylianou
  • Mechanical engineer: Kikis Hadjifrangiskou
  • Electrical engineer: Loukianos Raftis
  • Cost: approx. €600,000
  • Plot size: 815m²
  • Interior spaces: 339 m²
  • Year: 2011
  • Photography: Marios Christodoulides, Christos Papantoniou

(more…)

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise