Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for April 10th, 2015

NATIONAL LIBRARY OF FRANCE by Dominique Perrault Architecture

Friday, April 10th, 2015

Article source: Dominique Perrault Architecture

A place and not a building

The “grands projects” of the President of the Republic that have been completed up to date are all closely associated with a site, and a history -in a word, a place with a name. The National Library of France is built on a stretch of industrial waste land on the banks of the Seine in the East End of Paris. It represents the starting- point for a complete reconstruction of this entire sector of the 13th district. The institution encompasses within it an element of grandiosity and an element of generosity. If we refer to the urban history of the great monuments which have been the fundamental signs of the city’s thrust toward new territory, the greatest gift that it is possible to give to Paris consists, today, in offering space, and emptiness – in a word, a place that is open, free, and stirring. Accordingly, the enormous building, which is envisaged with architectural emphasis and contentions by way of back-up, is transformed into a project that involves the void. Proposing as it does to the History of France a focus on immateriality and non-ostentation, this is an absolute luxury in thet city. It is this context which engenders the concept of the project.

Image Courtesy © Georges Fe

Image Courtesy © Georges Fe

  • Architects: Dominique Perrault Architecture
  • Project: NATIONAL LIBRARY OF FRANCE
  • Location: Quai François Mauriac, 75013 Paris, France
  • Photography: Georges Fessy, Vincent Fillon
  • Program:
    • Public spaces (public reading rooms 1 556 places, research reading rooms 2 034 places for a total of 3 590 readers for 59 070 m²)
    •  Reception and public services area (23 000 m²)
    •  Conference rooms (3 000 m²)
    •  Stock rooms (71 000 m², ca. 400 km of shelves, 20 million volumes)
    •  Administration (36 000 m²) of which 16 000 m² is office space in the towers
    •  Technical space (35 000 m²)
    •  Underground car park for 700 cars (20 500 m²)
  • Site area: 65 300 m²
  • Built area: 365 178 m²
  • Built volume: 1 500 000 m³ (more…)

GOLDENEYE in Virginia by Reader & Swartz Architects

Friday, April 10th, 2015

Article source: Reader & Swartz Architects

On a steep mountainside in the Appalachian Mountains, a modern lair will be created. The approach road curves in and out, following the mountain’s topography. The road affords, and then takes away, views of the sleek, modern box through the trees and around the topography.

Image Courtesy © Reader & Swartz Architects

Image Courtesy © Reader & Swartz Architects

  • Architects: Reader & Swartz Architects
  • Project: GOLDENEYE
  • Location: Bayse, Virginia
  • Interior Design: Reader & Swartz Architects, P.C., Client, Jamie Palmera, Studio Palmera Washington, D.C.
  • Structural Engineer: Structural Concepts Inc. Winchester, Virginia
  • Mechanical Engineer: FHC Engineering, P.C., Winchester, Virginia

(more…)

MUSUBI in Tokyo, Japan by TORAFU ARCHITECTS

Friday, April 10th, 2015

Article source: TORAFU ARCHITECTS 

Yamada Sen-I Co., Ltd. is a furoshiki (wrapping cloth) manufacturer based in Kyoto and we performed the renovations for their directly-managed official shop; “Musubi.” Since the store is located in a quiet area of Harajuku, Tokyo, deliverable included a space to showcase the furoshiki designs on sale by increasing available store space and improving the visibility of the store’s interior.

Image Courtesy © Fuminari Yoshitsugu

Image Courtesy © Fuminari Yoshitsugu

  • Architects: TORAFU ARCHITECTS 
  • Project: MUSUBI
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Fuminari Yoshitsugu
  • Credit: Graphics: TAKAIYAMA
  • Total floor area: 87.91m2
  • Design period: 2014.06-2015.02
  • Construction period: 2015.02-2015.03

(more…)

Aesop Midtown in Tokyo, Japan by TORAFU ARCHITECTS

Friday, April 10th, 2015

Article source: TORAFU ARCHITECTS 

We performed the interior design for a store by Aesop, an Australian skin care brand, located in Tokyo Midtown. The site itself, posed some restrictions due to its size – a narrow 3.8m entrance width, 5.8m depth and 3.2m ceiling height.

Image Courtesy © Takumi Ota

Image Courtesy © Takumi Ota

  • Architects: TORAFU ARCHITECTS 
  • Project: Aesop Midtown
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Takumi Ota
  • Total floor area: 24.07m2
  • Design period: 2014.12-2015.03
  • Construction period: 2015.02-03

(more…)

DAS SWARTZENREADER HAUS in Winchester, Virginia by Reader & Swartz Architects

Friday, April 10th, 2015

Article source: Reader & Swartz Architects

This house was originally built in 1968. It had a 4/12 gable roof, a boxy, conventional floor plan, and a second floor that cantilevered two feet past the first floor. The house sat on the top of a very steep hill, on a small corner lot, within an established neighborhood. Although the house had an amazing view of the Blue Ridge Mountains, there was virtually no way to appreciate it through the minimal number of small windows. The lot dropped 30 feet within its 100-foot depth, helping give the house its great view and vantage point, but also making grading and access difficult. The 8′ ceilings were interrupted by bulkheads, lowering them to 6′-8′ in some rooms.

Image Courtesy © Hoachlander Davis Photography

Image Courtesy © Hoachlander Davis Photography

  • Architects: Reader & Swartz Architects
  • Project: DAS SWARTZENREADER HAUS
  • Location: Winchester, Virginia,US
  • Photography: Hoachlander Davis Photography, Washington, D.C.; Chuck Swartz, AIA, Reader & Swartz Architects, P.C., Kevin Walker, AIA, Reader & Swartz Architects, P.C., Rick Foster Photography Winchester, Virginia
  • Software used: Autocad and SketchUp
  • Structural Engineer: Painter- Lewis, P.L.C., Winchester, Virginia
  • Mechanical Engineer: Comfort Design, Inc., Winchester, Virginia

(more…)

Shichigahama Tohyama Nursery in Miyagi prefecture, JAPAN by Ippei Takahashi + TAKAHASHI IPPEI OFFICE

Friday, April 10th, 2015

Article source: Ippei Takahashi + TAKAHASHI IPPEI OFFICE 

This is a reconstruction project for a public nursery affected by the 2011 earthquake in Japan. I hoped the new building to be in harmony with its surrounding environment and not to disturb the peaceful atmosphere in this town scape. Also, the town people wanted it to be a monument for reconstruction, evoking both unity and eternity.

Image Courtesy © TAKAHASHI IPPEI OFFICE

Image Courtesy © TAKAHASHI IPPEI OFFICE

  • Architects: Ippei Takahashi + TAKAHASHI IPPEI OFFICE
  • Project: Shichigahama Tohyama Nursery
  • Location: Shichigahama town, Miyagi prefecture, JAPAN
  • Photography: TAKAHASHI IPPEI OFFICE
  • Total Floor Area: 1069.45 sqm
  • Date of Completion: March 2013

(more…)

Westport River House in Massachusetts by Ruhl Walker Architects

Friday, April 10th, 2015

Article source: Ruhl Walker Architects

Built on a gentle slope on the Westport River, less than a mile from the coast in southeastern Massachusetts is an unabashedly modern glass house designed for a well known Cambridge general contractor and his wife. Mature oaks and cedars define the property edges and frame dramatic sunset and island views. The architecture expresses the owners’ gregarious way of life, and accommodates their passions for cooking and entertaining their large group of devoted friends.

Image Courtesy © Nat Rea

Image Courtesy © Nat Rea

  • Architects: Ruhl Walker Architects
  • Project: Westport River House
  • Location: Massachusetts, US
  • Photography: Peter Vanderwarker, Nat Rea
  • Software used: Sketchup, Autodesk Autocad
  • Landscape Design: Reed Hilderbrand
  • Interior Design: Diane Cramphin
  • Size: 3000 SFCONDITIONED SPACE
  • Completion:2011

(more…)

BEM PARIS SACLAY in France by OXO Architectes

Friday, April 10th, 2015

Article source: OXO Architectes

Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architectes and Nicolas Laisné Associés, Won the first Prize for the new Learning Centre of the Ecole Polytechnique, in Paris-Saclay.

Image Courtesy © SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS

Image Courtesy © SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS

  • Architects: OXO Architectes
  • Project: BEM PARIS SACLAY
  • Location: PARIS, France
  • Photography: SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS+ RENDERING BY RSI-STUDIO.
  • ARCHITECTS TEAM: SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + MANAL RACHDI  OXO ARCHITECTS+ NICOLAS LAISNE ASSOCIES
  • TEAM PROJECT: 
    • SOU FUJIMOTO ARCHITECTS (Tokyo, Japan)
      Partner in charge: Sou Fujimoto
      Project manager: Marie de France
    • MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS (Paris, France)
      Partenaires-en-Charge: Manal Rachdi
      Project manager: Traian Bompa, Helena Frigola
    •  NICOLAS LAISNE ASSOCIES (Paris, France)
      Partner in charge: Nicolas Laisné, Dimitri Roussel
      Project manager: Margaux Desombre
    • CONSULTANT: EGIS BATIMENTS (Paris, France)
      Partner in charge: Patrice Lynch
      Engineers: Alain Collet, Mario Figueiredo, Henri Souchon
    • BET CONCEPTION ET INGENIERIE ENVIRONNEMENTALE: FRANK BOUTTÉ
      CONSULTANTS (Paris, France)
      Project manager: Olivier Puertas
    • ACOUSTICIAN: LAMOUREUX ACOUSTICS (Paris, France)
      Thomas Jourdan
    •  PERSPECTIVE: RSI-studio, Manal Rachdi Oxo architectes. Nicolas Laisné associés.
  • TYPE: Restricted competition
  • SURFACE: 10 000 m²
  • BUDGET:  € 32.5M
  • STATUS: First prize.

(more…)

ACANTO in Quito, Ecuador by EA+ARQ

Friday, April 10th, 2015

Article source: EA+ARQ

The challenge of the architects Esteban I. Andrade A. (ea+arq) and Francisco Vásquez, in the apartments Buildings Design named Acanto, was to create a contemporary project, denoting the volumes with different textures without distorting the architectural environment of the neighborhood, that’s why we´ve used several finished as bricks, concrete and stainless steel.
With a front line of 20 mts. and 28 mts. of depth, we´ve accomplished a project of 14 departments on eight floors and two parking subsoil’s.
The project has been created on a terrain located at Bellavista, which haves as a principal attraction the excellent location and a privileged view of Quito.

Image Courtesy © EA+ARQ

Image Courtesy © EA+ARQ

  • Architects: EA+ARQ
  • Project: ACANTO
  • Location: Quito, Ecuador
  • Year: 2014

(more…)

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise