Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bachelor Pad in Dublin Mountains, Ireland by Box Urban Design Architecture

 
March 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Box Urban Design Architecture

Existing Irish apartments frequently fail to meet the needs of their occupants and are viewed as an inadequate or undesirable housing option. The reconfiguration of existing apartments has the potential to contribute to and improve the existing urban high-density housing stock if exemplary precedents can be established.  This project embodies how a typical city-centre apartment can be reconfigured to meet the specific needs of the occupant and provide a desirable living-environment of architectural, sustainable and social quality.

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

This duplex apartment occupies the top two floors of an eight-story apartment block, originally constructed in the 2004, with a rooftop garden. Essentially the original 3- bedroom apartment was stripped out completely and reconfigured to provide one-bedroom and a home office at entry level and a large open plan living space at the upper level. The Client had purchased and lived in the apartment for a number of years however the standard layout of the existing three-bedroom apartment did not suit his lifestyle. The lower floor has been transformed to provide two spacious private spaces of the master bedroom & en-suite and the home office. The upper floor creates a large open-plan social space which accommodates; living, dining and entertaining. The landscaping of the rooftop level extends the idea of gathering spaces and provides an external garden space with views across the city.

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Flush full height panel doors were used to create timber screen walls, behind which the private spaces of the bedroom and home study are concealed. Glazed screens define and guard the timber staircase while maintaining the sense of space and allowing natural light to penetrate through the various levels of the apartment. Concealed built-in furniture has been carefully located and integrated throughout the new scheme to provide efficient and functional storage, which is critical to the success of apartment schemes.

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

A number of energy conservation upgrades and sustainable measures were implemented to significantly improve the environmental performance of this existing apartment.

  • the existing storage heater system was replaced with an air to water heat pump
  • underfloor heating was installed throughout
  • the wall & roof insulation was upgraded
  • floors were finished in stone to act as a heat sink and also due to the longevity of the material
  • the existing external rooftop area was turfed as a green roof with timber planters installed to provide a Sustainable Drainage Solution and to increase bio-diversity
Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

The apartment has been carefully reconfigured to meet the specific needs of the current owner but also provides flexible accommodation for future needs.  The design methodology employs best practice in lifetime design to provide physical, economic and social sustainability through built form.  The environmental improvements have enhanced the performance of the apartment in terms of financial and energy savings but have also significantly enriched the living environment for the current occupant. The apartment now presents itself as a viable long-term home rather than a temporary or stop-gap measure which is frequently the case with city centre apartments.

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Image Courtesy © Box Urban Design Architecture

Tags: ,

Categories: Apartments, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise