Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Örnberget – Spine/Precipice in Stockholm archipelago, Sweden by Petra Gipp Arkitektur

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Petra Gipp Arkitektur

A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure, and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other. The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Petra Gipp Arkitektur (Petra Gipp, Malin Heyman, Marco Nathansohn and Maria Cagnoli)
  • Project: Örnberget – Spine/Precipice
  • Location: Älgö, Stockholm archipelago, Sweden
  • Photography: Åke E:son Lindman
  • Software used: ArchiCAD
  • Structural engineer: Astadien – Johan Sandström
  • Landscape architect: HORN.UGGLA – Maria Horn
  • Project year: 2013-2016

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Inside the house, the concrete wall winds its way further down the narrow site towards the water, and forms itself into bathrooms, storage space and a fireplace. Gathered around this concrete spine, wooden volumes hover just above the ground. They reach out into the garden, pushing the interior spaces into the cultivated landscape and creating exterior spaces protected from the wind. The interior space of each wooden room reaches upwards out through a skylight.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Petra Gipp Arkitektur

Image Courtesy © Petra Gipp Arkitektur

Image Courtesy © Petra Gipp Arkitektur

Image Courtesy © Petra Gipp Arkitektur

Image Courtesy © Petra Gipp Arkitektur

Image Courtesy © Petra Gipp Arkitektur

Image Courtesy © Petra Gipp Arkitektur

Image Courtesy © Petra Gipp Arkitektur

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise