Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Apartment MR in Oeiras, Portugal by phdd arquitectos

 
November 23rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: phdd arquitectos

In the outskirts of the architecture ensemble of Nova Oeiras, one emblematic urbanistic project of the XX century, is a set of buildings with some of the same influences. We where invited to develop the project for one of these apartments.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

  • Architects: phdd arquitectos
  • Project: Apartment MR
  • Location: Oeiras, Portugal
  • Photography: Francisco Nogueira
  • Collaborators: Pedro Serra, Ana Luísa Rosa
  • Area: 140 m2
  • Project year: 2016

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

The strong presence of the concrete beams and columns in the apartment walls and ceiling was the guideline for the first project idea. The circulation areas where to change to a lower ceiling, that now conceals the new infrastructures, highlighting the social areas and rooms where the structure keeps visible.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

The kitchen was altered to have simultaneously the condition of a passage or meeting area. It was increased and opened to the circulations fluidity but also strategically equipped with concealed panels that easily change it to a traditional use.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

The house circulation is redefined with the creation of distribution points that clarifies the main areas. In the kitchen entrance converge the lobby, the living areas, the social bathroom and storage. Also by the bedrooms the circulation was adjusted to allow a better use of the sleeping areas.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

The wooden floor and the subtlety of differences of walls finishing, as well as the analogy between the kitchen materials and the new space condition, were always contrasts explored to enable a good balance between this project and the antecedent.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © phdd arquitectos

Image Courtesy © phdd arquitectos

Image Courtesy © phdd arquitectos

Image Courtesy © phdd arquitectos

Related posts:

Tags: ,

Categories: Apartments, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise