Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Aroeira III House in Almada, Portugal by ColectivArquitectura

 
December 9th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: ColectivArquitectura

Situated in a dense pine forest, the hexagonal plot had no references to the choice of location for the construction. It was conditioned by ‘occupation zone’ defined by the Master Plan – a circle of 12.50 m radius centered at hexagon that defines the perimeter of the plot.

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

  • Architects: ColectivArquitectura (Vera Martins Alves, Cristóvão Fonseca Ferreira)
  • Project: Aroeira III House
  • Location: Herdade da Aroeira – Almada, Portugal
  • Photography: FG+SG – fotografia de arquitectura
  • Software used: Autocad
  • Landscape arch.: Nélia Martins + João Junqueira  arquitectos paisagistas
  • Engineering: Gonçalves Pereira, engenheiros
  • General Contractor: Empevic, Lda
  • Wood Contractor: Socorte, S.A. | construção de casas em madeira
  • Plot Area: 17.480 sqft
  • Floor Area: 4.380 sqft
  • Project: 2005.01 | 2009.09
  • Construction: 2009.09 | 2011.04

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

To take advantage of the characteristics of the plot, sun exposure, the natural slope of the terrain and the nearby surroundings, we chose to define a volume in which the horizontality prevails and that, although split into two levels, the image of earthen construction does prevail by partially burying the lower floor level, in contrast with the verticality of the existing trees.

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

The construction with reinforced structure, and visible concrete on the lower floor, assuming the function of the material and with a structure and coating of Cumarú wood upstairs – with significant advantages in thermal and acoustic comfort -, develops in a U-shape form, defined by three intersecting volumes, forming an open courtyard to the West, limited, to the South, by the swimming pool.

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

The ground level, partially buried, is occupied by a storage compartment in the basement area, a two-car garage and the entrance hall, both with North facing access, a support room with private toilet and a compartment that serves simultaneously as laundry and a poolside toilet, the swimming pool being located to the east. There is also a small compartment for pool equipment, with access only from the outside.

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Upstairs, the non-permanence areas, as the vestibule and part of the circulation areas, face North. The master bedroom, with toilet support, faces South and West, the remaining two bedrooms, also facing South, turn to the patio, the kitchen faces South and East, and the living room faces South and North, taking advantage of the visual threading on the pool and the golf courses of the allotment, as well as on the patio.

The intervention in the landscape, includes a car access to the North area of the plot, and was designed considering the preservation and reinforcement of the existing plant species.

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG - fotografia de arquitectura

Image Courtesy © FG+SG – fotografia de arquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Image Courtesy © ColectivArquitectura

Tags: ,

Categories: Autocad, House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: RealityModeling
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise