Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Black Cabin in Ciudad de México, México by Revolution Architects

 
December 14th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Revolution Architects

Site: 

This project is located at Desierto de los Leones woods, in the west part of Mexico City. The terrain is surrounded by nature within the vast city.

Here we found great amount of trees, allowing a natural visual filter towards the highway and the near constructions. It is a private space, isolated of visual pollution and acoustic disturbance.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

  • Architects: Revolution Architects
  • Project: The Black Cabin
  • Location: Ciudad de México, México
  • Photography: Black Rabbit
  • Software used: ArchiCAD
  • Design Team: Andres Bustamante Arrieta, Carlos Garzon
  • Architects in charge: Andres Bustamante-Arrieta
  • Engineering: Grupo Dovela
  • Construction: Grupo Dovela
  • Area: 106.71 sqm
  • Project Date: 2015

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Objective:

The main objective of the project, was to create a space for our clients and friends that could be ready as soon as possible. The haste of inhabit it in so short notice made us think of a constructive system that could be more efficient without raising the cost and handling the balance planned from the beginning.

Also we had to design and build exclusively the spaces that were really needed, letting go of any extras and fitting each measure to their style and way of life. A compact and useful project was the best choice because we agreed that the luxury was on the exterior, the woods.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Concept:

This project, being in the middle of the woods, full of trees and nature inspired us to create a cabin.

We knew that it could not be an ordinary cabin, and we had the goal of making it a sustainable home, although we had the margin of budget and time.

First thing we did was to analize the program that the client asked for, that stood mainly in the way the space should be organized. We created 3 modules: Private, semi-public and public.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

After deciding the main division, houndreds of variations turned into volumetric diagrams that narrowed down into this three space modules. We studied how they could and should relate with each other and the arrangement towards the free space around, taking advantage of the extense land that offered few limits. We also had to merge certain design rules to fully understand this project.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

This guides were: Orientation. Views. Privacy.

We concluded that the Private and Public modules had to have the most important views and had priority in the orientation. The Semi-Public would work as a bridge between Private and Public modules, and it could act as a visual barrier as well to produce privacy within the immediate neighbor.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Architecture: 

The Cabin is 106 sqm, composed of 3 modules: Private, Semi-Public and Public. The Private module has the main bedroom with a full bathroom and dressing room. In the Semi-Public module is the kitchen, a full bathroom intended for guests and a laundry room. And the Public module has the living room and an exterior terrace.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

The house floats 60 cm over the floor to avoid natural cold, save humidity on the floor, and dismiss a direct contact with the water that falls from the mountain top.

The house has also a green roof that acts as a thermal filter with the exterior, maintaining the house cool during daytime and warm through the night. It is also a space that may be used as an exrtra piece of garden.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Materials: 

Time, budget and sustainability were the target, and we had to use precise materials to complete with success these tasks, and to avoid at all cost any work of masonry, excepting the foundation and the retaining wall on the east facade of the house.

The skeleton is a metallic structure in the vertical elements, as well as the horizontals. We believe that in this way we were being sustainable because the metal we can be recycled in the future.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

All the house is cladded with natural wood, black pine planks on the exterior walls, and on the floor and ceiling we left the natural color of the material.

For the humid areas of the cabin, such as the bathroom and kitchen, we used basaltic stone to cover the surfaces.

Interior walls are covered with gypsum panel painted in white to adjust the cost and give more visual dimension.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

The green roof system has plastic membrane that works as an envelope insulating and waterproofing between the wood and the natural soil. Water that comes from rain and falls over the rooftop is directed to the natural terrain giving back the area that we took from the land.

Image Courtesy © Black Rabbit

Image Courtesy © Black Rabbit

All the materials we used tu built the house can be recycled, the metalic structure,the wood cladding and the plastic membrane for the isulation.

We created pasive ventilation and natural light through the big windows

So we achived the goal for the client to have a sustainable home.

Image Courtesy © Revolution Architects

Image Courtesy © Revolution Architects

Image Courtesy © Revolution Architects

Image Courtesy © Revolution Architects

Image Courtesy © Revolution Architects

Image Courtesy © Revolution Architects

Image Courtesy © Revolution Architects

Image Courtesy © Revolution Architects

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Cabin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: RealityModeling
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise