Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Slab House in London, England by Bureau de Change Architects

 
December 15th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Bureau de Change Architects

The focal point of the project is a concrete waffle shaped roof, which sits aloft the new living area. Its pre-fabricated peaks and troughs create trenches for rooftop planting, softening the volume, establishing a connection with the leafy surroundings and creating pleasing views from the floors above. From the garden, the roof trenches are out of sight, giving the immediate effect of a simple concrete slab, which contrasts with the texture of the original building.

Rear view, Image Courtesy © Ben Blossom

Rear view, Image Courtesy © Ben Blossom

View from kitchen, Image Courtesy © Ben Blossom

View from kitchen, Image Courtesy © Ben Blossom

The underside of the new roof is exposed to create the living room ceiling, its pronounced ‘beams’ created by the sunken roof planters above. The motion of the waffle ceiling creates a satisfying rhythm, which also offers a logical position for a substantial skylight that traverses the full width of the extension. This strip of natural light illuminates the kitchen, which would otherwise be overcast by its position, set back within the footprint of the original house.

Kitchen, Image Courtesy © Ben Blossom

Kitchen, Image Courtesy © Ben Blossom

Bureau de Change Director Billy Mavropoulos said:

‘We wanted to create a volume, whose form would be meaningful both inside and out. Inside, the motion of the roof slab breaks up the minimal surfaces of the living area. Outside, it creates appealing views through hollows and humps, which bring nature and concrete into immediate proximity.’

Living area, Image Courtesy © Ben Blossom

Living area, Image Courtesy © Ben Blossom

Although the living and kitchen areas are open plan, a selective palette of materials has been used to visually define these spaces and create an atmospheric contrast. In the living area, the materiality of the ceiling is echoed in concrete flooring, which stretches to meet the threshold of the kitchen. There, it creeps up the face of the kitchen island and turns back on itself to create a sculptural addition, in the form of a breakfast bar. The boundary of the kitchen is marked graphically, by a transition into rich monochromatic blue that floods the surfaces of the space, including its resin floor. The concrete appears to force its way into the kitchen’s footprint, creating a pathway around which the resin floor wraps.

Kitchen & Living area, Image Courtesy © Ben Blossom

Kitchen & Living area, Image Courtesy © Ben Blossom

Within the kitchen, monolithic volumes have a masking effect, concealing ample storage on one side and a cloakroom on the other. This allows the monochrome quality of the space to take the lead. Door edges are cleaved back to create geometric insets, which form handles, and whose elongated shape are repeated on the ceiling to create embedded lighting.

Living area, Image Courtesy © Ben Blossom

Living area, Image Courtesy © Ben Blossom

Director Katerina Dionysopoulou comments:

‘The project was an opportunity to create a journey of unexpected moments, through balanced contrasts embedded in the narrative. The entrance hall, with its original tiling, gives way to an immersive grasp of solid colour within the kitchen. This then opens onto the more industrial living space, whose lightweight atmosphere opposes the weight of the concrete roof, enhancing its floating quality.’

Living area, Image Courtesy © Ben Blossom

Living area, Image Courtesy © Ben Blossom

About Bureau de Change:

Bureau de Change is an award winning architecture practice founded by architects Katerina Dionysopoulou and Billy Mavropoulos. Its work is a direct product of the founders’ upbringing, passions and experiences – combining the pragmatism and formality of their architectural training with a desire to bring a sense of theatre, playfulness and innovation to the design of spaces, products and environments. The result is a studio where rigorous thinking and analysis are brought to life through prototyping, testing and making.

Kitchen, Image Courtesy © Ben Blossom

Kitchen, Image Courtesy © Ben Blossom

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise