Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Kindergarten Valdaora di Sotto, South Tyrol in Italy by feld72

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: feld72 

Nestling within the village structure of Valdaora di Sotto in South Tyrol, the kindergarten building communicates the interplay between tradition, contemporary life and nature. The third kindergarten made by feld72 aligns itself within its tranquil background without being subordinate to it. Self-evident and uncontrived. Embedded sensuously in its location, the building responds to the dominant aura of the parish church with the cemetery chapel and the elementary school in the centre of Valdaora di Sotto. The timber building sits as though in an encasement within the massive surrounding wall, lending security.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

  • Architects: feld72 
  • Project: Kindergarten Valdaora di Sotto, South Tyrol
  • Location: Valdaora, Italy
  • Photography: Hertha Hurnaus
  • Engineering consultancy: Ingenieurteam Bergmeister
  • Collaborators: Marino Fei, Carl Friedrich, David Kovařík, Therese Leick, Gerhard Mair, Edoardo Nobili
  • Model: Mattweiss
  • GFA: 950 m²
  • Completion: 2016

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Boundaries and fences determine the village structure. The clear spatial margins divide the village into private and public spaces. Meanwhile, the architectural intervention of the kindergarten alludes to the theme of different boundary intensities and continues it further as a multi-layered circumferential wall. There is a successful contextual interweaving of elements that are typical of the location.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Because of the surrounding boundary wall, the kindergarten articulates clear spatial margins in the village ensemble. The unity of building and kindergarten yard is embedded in the traditional context and imparts to the kindergarten the architectural conditions for nest security, as well as for freedom. As a compact edifice this is located on the northern boundary of the property, endowing space for a sunny garden. The free space for children is optically and functionally separated from the road by the surrounding building structure.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

The wall alternates between concepts of materiality and volume, thus it changes from garden fence to boundary wall for the building, just as much an interpretation of what already exists as it is a further elaboration of the existing stock. The wall on the kindergarten yard side is completely of wood and in a friendly gesture embraces the children’s garden. Roofed, weather-protected areas are set up as you pass over to the building. A playful way of handling the element of the wall unfolds. Architecture and playground fuse. The traditional element of fencing-in a property gains in complexity and in quality as somewhere to linger – it shelters, frames, hides, invites everyone to play and presents views not only towards the outside world but also inside. The building itself remains clearly modelled and yet has a multi-stratified effect.

Uniform materiality conveys simplicity. Rendered masonry and wood in the innards of the kindergarten create feelings of identity and belonging. A subtle and warm atmosphere is generated within the interiors thanks to the subtly complex treatment of local timber.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

For the children, the group rooms represent the starting point of their daily explorations. The rooms are designed to be unpretentious and modest, providing scope for individual changes. Small areas for retreat are offered by the large window recesses and accessible partition furniture leading to the cloakroom. The assembly room and multi-function rooms can be adapted as connecting room structures or, if required, used singly. The suggested spatial concept thus enables attractive variations on both levels in realising the educational scenario.

A house for children and the village takes shape as intermediary between tradition and modernity. The familiar and the unusual simultaneously find a home in Valdaora di Sotto.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Related posts:

Contact feld72

Tags: ,

Category: Kindergarten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise