Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Neue Direktion Köln in Germany by kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

 
January 13th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: kadawittfeldarchitektur

Between the city centre and the Rhine River

The former railway head office is on Konrad-Adenauer-Ufer immediately opposite the Rhine River and in immediate vicinity of Cologne’s main railway station, the cathedral and the city centre. There are visual links to the cathedral, the bridge Hohenzollernbrücke, the opposite riverbank as well as beyond the Rhine bend to the more distant office buildings and the Cologne Trade Fair Centre, Koelnmesse. Clearly visible from the other side of the river, Neue Direktion Köln is an important landmark within Cologne’s urban landscape.

Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

  • Architects: kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten
  • Project: Neue Direktion Köln
  • Location: Konrad-Adenauer-Ufer 3, 50668 Köln, Germany
  • Photography: Jens Kirchner, Ralph Richter
  • Client: HOCHTIEF Projektentwicklung GmbH, Niederlassung Rhein-Ruhr
  • Services: Completed service phases: Building design, acc. to HOAI, service phases 1-5, interior design, acc. to HOAI, service phases 1-8
  • Project team:

    • kadawittfeldarchitektur: Gerhard Breuss, Santiago Canete, Henning Drefke, Mathias  Garanin, Jochen Hansen, Morna Hildebrandt, Bodo Jülicher, Lars Junold, Jan Kemper, Maria Meglin, Sebastian Potz; Andreas Horsky, Sascha Thomas (visualisation); Andrea Blaschke (model building); Marc Bennemann (MA student), Kerstin Gnielinski (MA student), Nina-Rebecca Ismar (MA student), Hanns Luh (MA student), Jan Recker (MA student), Patrick Zamojski (MA student)
    • Graf + Graf Architekten: Claudia Diefenbach, Claudia Schaaf, Pascal Hilb
    • kadawittfeldconsult: Christiane Luiz, Golshan Majlessi, Daniel Trappen
    • Competition: Simona Czysch, Astrid Dierkes, Julika Metz, Johannes Müntinga; Benjamin Grab (MA student), Maksim König (MA student), Martin Van Laack (MA student), Sophie Schulten (MA student)

Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

  • Interior design: kadawittfeldconsult, Aachen
  • Landscape design: GREENBOX Landschaftsarchitekten, Cologne
  • Structural design: AWD GmbH, Cologne
  • Building physics: TOHR Bauphysik GmbH & Co. KG, Bergisch-Gladbach
  • Cultural technology: Fredersdorf Consult, Cologne  / Kühn Geoconsult, Bonn
  • Fire protection: Kempen Krause Ingenieure, Cologne
  • Building services and electrical engineering: Bähr Ingenieure, Cologne
  • Project management: HTP Hochtief Projektentwicklung / IBM Projektmanagement, Cologne
  • Site supervision and general contractor: Bilfinger Hochbau GmbH, Cologne
  • Completion + Construction:

    • Competition: 2012 – 1st prize
    • Construction: 2013-2016
    • Planning: 06/2012-05/2016
    • Completion: 07/2016
    • Inauguration: 11/2016
  • Constructed volume: GFA 30,000m² (incl. underground garage), GIV 119,300m³, NFA 21,500m²
Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

The site is bordered by four streets: to the east (river side) by “Konrad-Adenauer-Ufer”, to the west by “Am Alten Ufer”, to the north by “Servasgasse” and to the south by “Goldgasse”. The northern area along Konrad-Adenauer-Ufer has been upgraded significantly over the last years. There are plans to develop a new urban scheme with office buildings to the south of the plot.

Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

Historical development

The former headquarters of the Royal Railway Office “Königliche Eisenbahndirektion zu Cöln” was built between 1906 and 1913. The representative architecture reflects the confidence and the high social status of the railways during that period. The neoclassical style of the original building had a commanding presence, and corresponding designs can only be found in classical palaces. The mansard roof, which was destroyed during World War II, characterised the silhouette of the cathedral city considerably. The reconstruction of the building in the late 40s, however, only included a single mansard storey with a flat roof. Deutsche Bahn used the building as their administrative headquarters up until 2001. It was then abandoned, since it no longer suited today’s office needs. During the following ten years, it functioned as a venue for temporary events, celebrations, exhibitions as well as film productions. HOCHTIEF Projektentwicklung GmbH purchased the property in 2011 and completed the conversion. The European Aviation Safety Agency (EASA) set up its headquarters in the refurbished building in June 2016.

Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

Corporate architecture – Roof as a logo

The design takes the existing listed structure, including the historic facades, into consideration and develops a contemporary, modern solution for the pre-war mansard roof structure, which now forms a distinct contrast to the historic features below. Clearly separated from the listed structure by a shadow joint, the new facade of the roof extension appears as an independent, homogenous structure with a horizontal arrangement, lending the add-on a dynamic, elegant and transparent look.

Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

Metal bands envelop the four roof storeys and trace the slope of the historic roof contours that characterised the Rhine River silhouette of the cathedral city for many years. The glass facades beyond the bands do not follow the original sloped roofline but are set perpendicular to the floor plates. This feature generates deep, much-appreciated terraces in the surrounding space offering panoramic views across the city. The symbiosis of old and new, together with the streamlined roof, leads to the creation of a new landmark in the cityscape, which has a visible impact on Cologne’s Rhine River panorama from afar.

Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

Monument – Facade

Since the main design aim was to find a feasible and sustainable solution, it was only possible to retain certain elements of the historic structure, including individual features from the interior and the exterior facade. In the new build, the exterior wall continues to function as a structural element, also bearing the loads of the new additional floor slabs. The listed facade enclosing the four lower storeys has been cleaned and restored.

Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

In contrast to the symbolic roof extension, the new windows in the historic facades are deliberately unobtrusive and plain. In terms of size, they correspond with the original window formats; however, due to the continuous shadow joint around the outside, they are kept at a safe distance to the historic masonry and are clearly perceived as modern elements inside the old openings. As a box-type window with an exterior noise barrier, cavity-fitted Venetian blinds and window sashes with triple glazing, the window design meets today’s requirements in terms of energy efficiency and noise protection. Imperfections in the facade, areas that were restored only in a makeshift manner after the war as well as remaining damage, have been retained wherever possible in order to highlight the fact that the former railway headquarters is a building with history and the corresponding traces.

The newly rendered west facade facing “Am Alten Ufer“ is characterised by vertical window ribbons, which reach from the base right up to the roof. This feature presents a stark contrast to the horizontal arrangement of the new roof extension and differs from the punctuated facades of the listed building. The west facade is an unpretentious addition to the old substance and designed to give the long side of the building rhythm and accommodate the vents for the technical areas positioned immediately behind the exterior wall. The historic entrance has been retained and carefully restored.

Image Courtesy © Ralph Richter

Image Courtesy © Ralph Richter

Monument – Entrance and interior

The original forecourt on “Konrad-Adenauer-Ufer” was comparatively narrow, which meant that the building was very close to the highly frequented main thoroughfare along the Rhine riverbank. In order to generate a more representative entrance, the main access to the building has been complemented by a disability-friendly set of ramps and stairs. Moreover, the windows adjoining the former entrance have been changed into full-height door openings. Thanks to the plastered reveals, which are clearly visible as a later addition, the large openings help create a generous entrance area and guide daylight into the depths of the adjoining hall. The additional entrances provide the opportunity to divide the interior space and let it to different tenants.

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

The impressive, historical entrance hall has been integrated into the new build in its original state. All of the interior elements, either listed or worth retaining, were recorded before the construction work began. They were then carefully dismantled, stored and put back into place after performing extensive restoration work. By reusing the original components, the charm of the former railway head office has been retained.

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

  • The wrought iron railings of the main stairway and the balustrades around the central elliptical hall were put into storage. The new interior was planned and developed to accommodate the dimensions of the original railings.
  • The semi-circular curtail steps at ground-floor level made of Weinberg marble were removed and refitted after completion. The side cladding and the treads of the decorative historic staircase were replaced using the same marble.
  • The reveals of the entrances into the surrounding corridors off the central hall on the ground floor and the grand portal in the entrance lobby were dismantled and reassembled in their original positions in the reconstructed building.
  • The stucco ornaments in the ceiling surrounds, at wall covings and on the undersides of the stairways were recorded with the help of silicon rubber moulds. The moulds were then used to produce new stucco elements, which were fitted in their original positions.

The refurbishment and repair work, in particular with regard to the facades, the entrance hall and the staircase, was performed according to preservation specifications in close cooperation with Cologne’s chief conservator.

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Interior design – Sky over Cologne

The design and colour scheme of the open and flexible office landscape in the building interior is based on kadawittfeldconsult’s  concept “Sky over Cologne”. The seven office storeys are guided by the hues of the sky over Cologne at sunset. According to this overriding scheme, each storey has its own colour, which is applied to the walls, the carpets and furniture details. The pixelated floor indicators convey the principal idea of the colour concept at each level.

In addition, the walls bear large-format illustrations of aircrafts in reference to EASA’s function. The technical images made up of decorative lines range from small paper planes on the ground floor, to hot-air balloons and gliders, and finally large A380 passenger planes on the seventh floor.

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

The walls surrounding the three interior courtyards are covered in a large-format photo collage. It shows who is behind the European Aviation Safety Agency: the 800 EASA staff members from around Europe. Their portraits have been assembled to create a huge map of Europe, which stretches throughout the three courtyards.

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Image Courtesy © kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Tags: ,

Categories: Building, Mixed use, Office Building, Office Individual Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: RealityModeling
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise