Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Extension of a Post-War House in Zeist, The Netherlands by Lab-S + Kraal Architecten

 
February 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Lab-S

Contrast and balance in the same renovation project

A timber clad extension creates a new relationship between a brick semi-detached house and its green surrounding.

Kraal Architecten and Lab-S have joined forces for the renovation of a semi-detached house in Zeist, the Netherlands. The project consists of a large interior transformation with a total new layout and a new addition at the back of the original house.

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

The original post-war house has a brick facade and a pitched roof construction with ceramic roof tiles. Large trees stand at the back of the rear garden creating a beautiful natural scenery, viewed from the house. The new extension opens the original house to this scenery. Its appearance is distinct from the original house. Using natural materials, it relates to the natural surroundings, while maintaining a clear contrast between existing and newly developed parts.

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

The extension provides additional space on the ground floor for a new entrance hall and contains a storage room. On the outside, the storage room has a timber façade in which only the door knob reveals the presence of a door. Whereas the storage has a closed character, the new entrance opens itself to the street using large window frames and a new canopy above the entrance door.

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

The design brief contained requests for spatial additions on each floor. Three new residential programs at the back of the house (kitchen, bedroom and study) are located one above the other and connected to each other by a new staircase. This clustering results in a vertical extension on the rear side in which parts of the old façade and roof construction maintain visible.  The new rooms in this part of the extension all have floor to ceiling windows, providing nice garden views. Whereas the bedroom on the first floor protrudes more into the garden, the study on the second floor is placed behind the raised volume of the staircase. This segmentation breaks up the high volume of the new extension and makes each space more distinct on the exterior.

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

Explanation schemes:

Scheme 1: On each floor additions based on program requirements

Scheme 2: Closed versus open: views from the living areas towards the garden

Scheme 3: High volume divided into four “windows” reflecting four distinct spaces behind

Scheme 4: Breaking up the large volume through segmentation

Image Courtesy © Lab-S + Kraal Architecten

Image Courtesy © Lab-S + Kraal Architecten

Image Courtesy © Lab-S + Kraal Architecten

Image Courtesy © Lab-S + Kraal Architecten

Image Courtesy © Lab-S + Kraal Architecten

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Extention, House, Renovation, Residential, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise