Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Psicopedagogical Center of Osona in Spain by COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

All the rehabilitation services for people with mental illness are grouped in this building composed by the repetition of a 6m wide spatial module.  An economic and energy-sustainable constructions system, the domestic scale and the warmth of the interior spaces added to the closed relationship between building and nature makes it a HEALTHY BUILDING.

The building is located next to the main health centers of the city (Vic), surrounded by a park on the outskirts, and its program is basically developed on a ground floor to facilitate the mobility of its users.

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Around a central acces pavilion are grouped the rest of pavilions with their specific program, adapted to the original terrain topography and separated from each other by gardens and orchards. The interstitial spaces between the acces and those perimeter pavilions are occuped by the connecting ramps.

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

The austerity of using a single cladding material for façades and roofs contrasts with the appearence of vegetable greenhouses on the south façades as a passive bioclimatic system and the use of wood as a main element in the interior spaces.

The building has an economical, modular and high efficiency energy system that allows the adaptation of energy demand according to the interior occupation and the external climate.

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

A 6m. with metallic structure every 2,40m. supports a lightweight, ventilated vaulted cover. The roof section allows to open the roof cavity in summer to ventilate it and close it in winter to mantain the heat and radiate it towards the interior.

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

The vegetable greenhouses on the south façades are a passive bioclimatic system. These spaces have a practicable closure based on ultraviolet protected pvc curtains that can be closed in winter to accumulate heat (introduced to the interior through the ventilation system) or opened in summer leaving the porch exposed as a sun protection element. The vegetation in these spaces is cultivated by the patients themselves as a rehabilitation therapy.

The sustainability criteria have been essential during the construction process. The Energy Certification places our building in the “A” category, the most efficient.

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Image Courtesy © COMAS-PONT ARQUITECTES SLP

Related posts:

Tags: ,

Categories: AllPlan, Care Center, Health Center, Hospital, Hospitality, Medical Center, Wellness Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise