Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Mt Macedon House in Australia by Field Office Architecture

 
February 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Field Office Architecture

Mount Macedon House was a significant and challenging design opportunity, with a complex site, strict bushfire protection regulations and specific client brief all playing an important role in the final project outcome.

A long, yet narrow site, it is nestled into the side of Mount Macedon with sweeping views across bushland to the north and north east in a very tranquil and restful setting.

Image Courtesy © Dan Farrar

  • Architects: Field Office Architecture
  • Project: Mt Macedon House
  • Location: Victoria, Australia
  • Photography: Dan Farrar
  • Software used: Microstation and SketchUp
  • Project Team: Chris Barnes, Nick Crawford
  • Completed: September 2016

Image Courtesy © Dan Farrar

There is a fairly significant fall across the site, so it was decided very early in the design process that the dwelling would need to be elevated at some point as to immerse itself amongst the surrounding views and vegetation, whilst also providing on grade access if required. It was important to the owner as well that the site not be over-excavated, but rather emerge gently out of the existing landscape.

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Dan Farrar

The corten cladding, which was designed bespoke for this project by the architects, wraps around the dwelling, providing the required bushfire screening to glazing, and the ability to be opened and closed as needed. Behind this rich, earthy material are the more discrete sleeping and study spaces which are towards the rear of the dwelling, allowing for the living and social spaces to be read as far more transparent and exposed, breaking out towards the north and north-east elevations. Screening along the east provides some visual protection from the neighbouring properties whilst not compromising any of the views or natural light, which fills the living space and kitchen from morning until late afternoon.

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Dan Farrar

Image Courtesy © Field Office Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: Facade, House, Interiors, Microstation, Residential, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise