Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Elathur House in Kerala, India by Playgroup Studio

 
March 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Playgroup Studio

The primary challenge was to retain an existing house on the site and build a complete new structure over it while retaining the basic functionality of the original structure. The new building was designed on a completely distinct set of circular columns which were placed strategically to avoid the existing walls and foundations. The new structure, aligned at an angle, floats over the lower structure. Roof of the existing structure was demolished and the space between the new and old structure was sealed with continuous frameless glass panes, maintaining the individuality of the two structures. The old structure was stripped off its plaster and the original large laterite stones revealed.

Image Courtesy © Esha Daftari

  • Architects: Playgroup Studio
  • Project: Elathur House
  • Location: Calicut, Kerala, India
  • Lead Architects: Harsh Patel
  • Photography: Esha Daftari
  • Other participants (eg. collaborators, clients, consultants, etc): Basil Thomas (Structural Engineer), Rajeev (Project Manager), Karan Gajjar, Aman Amin, Albert Rajkumar, Abhirami Murali, Dennis Peter
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 4,000 sqft
  • Completion Year: 2016

Image Courtesy © Esha Daftari

The site being very close to the beach at Elathur near Calicut, the intention was to make a robust house which is able to withstand the salty sea breeze and heavy monsoons. Concrete sloping roof, being the most resistant to corrosive properties of the breeze, was used to cover the entire structure. The concrete roof, being aware of it being ‘non-wooden’, it was free to tilt on its axis thus opening up the house towards the sea and lowering itself towards the rear side.

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

The slab was designed with strategically located upturned beams to maintain a flat slab at the bottom in response to the irregularly placed circular columns. The slabs have been finished with a mix of red and black wax hand rubbed on the cement plaster. The plastered surfaces of the stone and plaster have been sealed with a unique locally developed Ayurvedic medicinal extract called ‘Vajrapasha’. This provides a slight sheen to these surfaces while revealing its inherent colour.

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Esha Daftari

Image Courtesy © Playgroup Studio

Image Courtesy © Playgroup Studio

Image Courtesy © Playgroup Studio

Image Courtesy © Playgroup Studio

Image Courtesy © Playgroup Studio

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise