Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Primary School Aarle-Rixtel in Laarbeek, Holland by architecten|en|en

 
March 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: architecten|en|en

A school building is a special building in a little village, because almost all the inhabitants have spent an important part of their life there.

This means that, as an architect, you can give children something for the rest of their lives, because everbody remembers his or hers old school building.

“The building as an adventure” was therefor the starting point of the design.

Image Courtesy © BASE Photography

  • Architects: architecten|en|en
  • Project: Primary School Aarle-Rixtel
  • Location: Laarbeek, Holland
  • Photography: BASE Photography
  • Client: Municipality of Laarbeek
  • Gross Floor Area: 2585 m² (new) 430 m² (renovation)
  • Design: 2011
  • Year of Use: 2016

Image Courtesy © BASE Photography

The Brede School is located in the heart of Aarle-Rixtel in the south of Holland. A fundamental part for the plan were the site-specific qualities like the many old trees and the existing playgrounds.

Beside the use of challenging form, we have chosen not to use obvious materials. Often raw, sometimes smooth, mostly unfinished and visibly attached the form a unity that does not leave people untouched.

Image Courtesy © BASE Photography

Image Courtesy © BASE Photography

The brickwork of the existing gymastics hall and the entire new schoolbuilding are finished in the same manner, with a thin film of mortar, called slempwerk. By using this kind of tradional local craft, the buildings form a coherent unity with an appearance like they’ve been there for years.

A Brede School has different users. “Together under one roof” was the basic thought for the lay-out of the total plan. We have chosen a distinctive building with a small-scale charisma, where within the context of the entire building, all users can express themselves.

Image Courtesy © BASE Photography

Image Courtesy © BASE Photography

The main structure is based on a recurring building block of 50m2, which is connected for each independent user in a different way. This circuit determines its own identity, but because of the modular design, compatibility is garanteed in the future and growth and shrinkage can be captured.
The implementation of different angels of inclination into the slanted roofs, is a result of a maximum of spaciousness and variation.

Image Courtesy © BASE Photography

Image Courtesy © BASE Photography

Image Courtesy © architecten|en|en

Image Courtesy © architecten|en|en

Image Courtesy © architecten|en|en

Image Courtesy © architecten|en|en

Image Courtesy © architecten|en|en

Image Courtesy © architecten|en|en

Related posts:

Tags: ,

Categories: Care Center, Day Centre, gym, Gymnastics Centre, School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise