Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

PO87 in Belgium by AWAA

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: AWAA

This private commission for a single family home is located in a wooded residential area in Belgium. The house is a response to strict legislations on implantation and surface occupancy, as well as a municipality desire to promote housing in the neighborhood.

During the development, we proposed to the promoter an added value: a construction that would be energetically addressed, according to the passive house standards.

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

  • Architects: AWAA
  • Project: PO87
  • Location: Belgium
  • Photography: Nathalie Van Eygen
  • Lead Architects: Charly Wittock, Christophe Bourdeaux
  • Collaborators (arch): Didier Bourtembourg, Aurélien Sauvée
  • Building service engineering & EPB: MK Engineering
  • Structural engineering: Ney & Partners
  • Landscape Architect: Wirtz international
  • Gross Built Area: 465m²
  • Completion Year: 2015

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

This ecological approach led us to a compact construction, avoiding energy losses (dimensions of the openings, orientation of these, thermal bridges, etc.). This option generated many exchanges with the engineers (thickness of insulation, type of frames and glass, lifecycle of materials, techn(olog)ical choices, etc.). This lead us to simplify forms & materials and the resulting normative construction process allowed us to counter the additional budget normally associated with ecological passive standards.

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

The living room extends on the site. Placing it strategically in counterpoint to the road axis and the noise pollution emanating from it, the building dynamically plays with the landscape that surrounds it. Views and openings from & towards the project are drown and oriented to make the most of the surrounding tranquility. Remarkable vegetation that exists is enhanced through the intervention.

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

While the ground floor glass and dark aluminum cladding blend into the site, the luminous white plastered first floor comes and floats above it. The house dialogues with its environment using this articulation and plays with the shadows that appear on its facades.

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

Image Courtesy © AWAA

Image Courtesy © AWAA

Image Courtesy © AWAA

Image Courtesy © AWAA

Image Courtesy © AWAA

Related posts:

Contact AWAA

Tags:

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise