Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

La Cartoucherie in Bourg-lès-Valence Commune, France by h2o architectes

 
April 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: h2o architectes 

The R buildings concerned by our rehabilitation project are located in the lower part of the site of the Cartoucherie at Bourg-les-Valence, listed as a Historic Monument. The first phase of the work led by the town and the architect Philippe Prost allowed for the rehabilitation of the principal building with its fine architectural qualities and of the courtyard, which were both in a ruinous state. This important building of our heritage was, in 2009, transformed into a place of creation with the opening of a new major center for quality film animation.

Image Courtesy © Myr Muratet

  • Architects: H2o architects with ID + Engineering
  • Project: La Cartoucherie
  • Location: The Cartoucherie, Bourg-lès-Valence Commune, France
  • Photography: Julien Attard and Myr Muratet
  • Commissionner: Community of Agglomerations Valence Romans South Rhône-Alpes
  • Cost of works: 2 300 000 € HT
  • Area: 2,420 m²
  • Dated: Delivered 2016

Image Courtesy © Myr Muratet

Very active, the Image Center of the Southern Rhône-Alpes region will rapidly need more space. The decision is thus taken to rehabilitate the R buildings located below. Their construction is more basic. Their parallel, stepped implantation follows the natural slope of the ground. Built in successive phases, from as early as 1915, these linear buildings of industrial character offer large volumes which will be preserved by the rehabilitation project.

Image Courtesy © Julien Attard

Image Courtesy © Myr Muratet

We sought to preserve the qualities inherent to the existing buildings which are modest yet efficient: a spatial generosity bathed throughout by natural light, a repetitive and simple constructive system. The planning of the different programs was guided by this logic. The halls pierced with bays will thus quite naturally house the working places; the central hall, well lit but without a view will become the living heart of the project, a meeting space for the different companies working there.

The rehabilitation included a complete refurbishment of the outer shell (roof, glass covering and façade).

Image Courtesy © Myr Muratet

Image Courtesy © Myr Muratet

A new unique entrance common to all three halls allows easy access to the different volumes and anticipates the extension envisaged to the South.

Different punctual elements come and enliven the great working spaces. The entrance, first of all, made up of an aedicule whose geometry stretches and extends to the wall and the ground, wrapping visitors as they come in. In this case, rather than confronting the new and the ancient, we tried to create a complementary, coherent whole.

Image Courtesy © Julien Attard

Image Courtesy © Myr Muratet

The R1 hall has a mezzanine in the shape of an ellipse which flirts with the existing walls. The R2 hall in the middle, which functions as the common room, includes a great multi-function piece of furniture (counter, benches, kitchen and storage). It is the living heart of the building, a place to meet and share with other creators.

A data-center, the neuralgic center of companies specialized in digital creation, is located at a lower level with all necessary network and technology.

Lastly, a shared meeting room is housed in a shed-like space; a glass wall allows for transverse views across the different working places.

Image Courtesy © Myr Muratet

Image Courtesy © Myr Muratet

Image Courtesy © Myr Muratet

Image Courtesy © Myr Muratet

Image Courtesy © Myr Muratet

Image Courtesy © h2o architectes

Image Courtesy © h2o architectes

Image Courtesy © h2o architectes

Image Courtesy © h2o architectes

Image Courtesy © h2o architectes

Image Courtesy © h2o architectes

Related posts:

Tags: ,

Categories: Meeting House, Rehabilitation, Studio, Workshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise