Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

‘CONSORCIO’ Branch Concepcion in Chile by Enrique Browne & Asociados Arquitectos

 
May 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Enrique Browne & Asociados Arquitectos 

The rainy city of Concepción, is located in the mouth of the Bío-Bío River, 520 Km south of Santiago. It has aprox. 220.000 inhabitants, but its threshold spans reaches some 630.000 people. The highlights of its economy are the elaboration of steel and the wood industry, both on wide exporting booms. We were asked to design a branch of the ‘Consorcio Nacional de Seguros’, National Insurance Consortium, in a corner site, in front of the only historic and antique church in Concepción, whose façade had been unfortunately reconstructed after an earthquake. Furthermore, it had a front fenced square that impoverished its quality and public character.

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

  • Architects: Enrique Browne & Asociados Arquitectos
  • Project: ‘CONSORCIO’ Branch Concepcion
  • Location: San Martín Street with Lincoyán Street, Concepción, Chile
  • Architect: Enrique Browne
  • Associate Architect: Patricio Browne
  • Collaborator Architects: Enrique c. Browne, Sebastián Morandé, Davor Mavlovic
  • Models: Verónica Celedón
  • Builder: Ignacio Hurtado y cia.

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

  • Structural consultants: Ruiz y Saavedra, ingenieros
  • Technical inspection: Juan Eduardo mujica
  • Site Area: 1.096 m2
  • Constructed area: 3.789 m2
  • Project date: 2003 – 2004

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

A first version was carried out. It consisted in a triangular building with the vertical circulation organized in a glazed tower in the south. Because the triangular building spun the first two floors in a double height space, a square was created, which joined to the church’s square, creating an environment of urban interest. In turn, the double point of the corner cantilever emphasized the building presence from the busy San Martin Street. The building was clad in copper. The glazed sectors had a ‘double skin’ with climbing plants on the North and West sides. This solution was eliminated for being expensive.

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

A simpler and more rectangular proposal was developed. The building also withdraws on the west to visually enlarge the square, which passes by the street, joining the old church to the new building. A interesting public space would be added to Concepción.

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

The building is composed basically by three elements: a) A free plant “volume” that looks to the East, North and West, protected from the sun by laminated wood sections that support a “double green skin” with mature climbing plants. The wood use alludes to the regional production; b) A “plan-volume” vertical to the South that flies over the square. Improves the energetic conservation of the building. It is clad in undulated metal plates, a material very utilized in the South of Chile in an economic version. Reminds as well the production of regional steel. Its tall and large windows allow views towards the hills of Concepción, but block the sight of the haphazard roofs of the city and; c) A great “horizontal” cantilever roof that serves as an end of the building and protects the large balcony of the upper floor from the western sun wich has the view to the Bío-Bío river. In turn, emphatizes the relation with the small squate. These three bodies give the impression of detachment between them and are supported over a glazing membrane in the first two access and customer service levels. More ever, the main entrance is on axis to the church, on the other side of the square.

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Related posts:

Tags: ,

Categories: Commercial Area, Commercial Building, Office Building, office Complex, Office space, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise