Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Rural Health Clinic in Ovalle, Chile by SAA architecture + territory

 
May 9th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: SAA architecture + territory

The Project is located in Caleta El Sauce, a coastal enclave in the province of Ovalle, north of Fray Jorge National Park. The local population, which is essentially dedicated to fishing and seaweed collection, receives a medical round every 30 days. The project consisted of a temporary installation aimed at receiving and supporting the visiting doctors, as well as providing a social platform from which the landscape is embraced.

Image Courtesy © Sergio Araneda

  • Architects: SAA architecture + territory (Cristóbal Vial)
  • Project: Rural Health Clinic
  • Location: Caleta El Sauce, Ovalle, Chile
  • Photography: Sergio Araneda
  • Head Architect: Sergio Araneda
  • Collaborating Architects: Diego Alvarellos, Carolina Arecheta
  • Materials: Moroni Modular Structure, Treated Pine, Oak Beams
  • Area: 25 m
  • Project Year: 2016

Image Courtesy © Sergio Araneda

Given the high degree of difficulty in accessing the site, it was decided to develop the Project with a design that included a pre-constructed system that could be setup on site. Both the layout of the medical room as well was the exterior extension as a common space, were designed in such a way as to make relocation to the site possible and facilitate placement, reducing construction time to just 7 days.

Image Courtesy © Sergio Araneda

Image Courtesy © Sergio Araneda

The absence of services such as potable water and electricity necessitated the self-sufficiency of equipment, which was resolved through a tower-based apparatus of installations that provided a functional solution to the usage requirements of the clinic. A support shed for the common spaces, water tank and drain, photovoltaic panels for lighting and charging basic equipment, plus a small storage space, were included.

Image Courtesy © Sergio Araneda

Image Courtesy © Sergio Araneda

Site layout was determined in relation to achieving a connection with the sea, while also generating connectivity with existing homes, but which, given its scale, was capable of projecting itself toward the coast as just another element of the landscape.

Image Courtesy © Sergio Araneda

Image Courtesy © Sergio Araneda

Image Courtesy © SAA arquitectura + territorio

Image Courtesy © SAA arquitectura + territorio

Image Courtesy © SAA arquitectura + territorio

Related posts:

Tags: ,

Categories: Clinic, Health Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise