Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Southwark Town Hall + Theatre Peckham in London, England by Jestico + Whiles

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Jestico + Whiles

Jestico + Whiles’ scheme for a creative student arts hub and community theatre, in the former Southwark Town Hall, regenerates the site as a mixed-use arts based building, including the new Theatre Peckham and accommodation for Goldsmiths College students.

Image Courtesy © Jestico + Whiles

  • Architects: Jestico + Whiles
  • Project: Southwark Town Hall + Theatre Peckham
  • Location: London, England

Image Courtesy © Jestico + Whiles

The 149-room development, designed to enable high levels of community use, includes private student gardens, generous common spaces and lounges. It is topped by a sky lounge with views across London, providing social space for students and gallery space for artist exhibitions. Twelve self-contained artists’ studios are provided to nurture emerging talent, augmented by an independently-operated public gallery and café at ground level.

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Proposals included the demolition and re-provision of Theatre Peckham, a community theatre housed in an adjoining run-down community hall. The scheme includes a state-of-the-art studio theatre complex: a 200-seat auditorium, rehearsal space and dance studios, with foyer and breakout space accessed from a new public piazza. These facilities enable Theatre Peckham to bring their work under one roof, allowing them to offer an ever-expanding programme of classes, performances and events.

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

The volume of the new theatre is clad in iridescent tiles, creating a façade that brings life into the piazza. The complex geometry of the folded skin is based on the theatre curtain, gathered at the head with hanging pleats.

The residential extension complements the hall’s Portland stone and weathered brick, in a pale brick which ties the new and historic together. The roof-top pavilion’s coloured, fritted glass with anodised fins creates reflections and shadows.

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

The extension was built with a new concrete frame from pre-cast columns and insitu slab. Prefabricated pod bathrooms assist the quality and programme for the student residential.

The town hall and adjoining Georgian houses provide historic context for the interventions; we worked closely with the planning team to develop a complementary, contemporary response.

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Image Courtesy © Jestico + Whiles

Related posts:

Tags: ,

Categories: Art Center, Community Centre, Mixed use, Theater, Town Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise