Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for June 1st, 2017

Private House in North London, England by Alan Higgs Architects

Thursday, June 1st, 2017

Article source: Alan Higgs Architects

This house by Alan Higgs Architects has been shortlisted in this year’s RIBA Awards.

The project was ambitious: adding three large new family living spaces to a historic house, around a mature protected tree.  The site falls in two directions and is bordered by a busy road and The Regent’s Canal and is overlooked by many neighbours.

Image Courtesy © Alan Higgs Architects

  • Architects: Alan Higgs Architects
  • Project: Private House
  • Location: North London, England
  • Consultants:

    • Interior Designer: Carden Cunietti
    • Quantity Surveyor: Dudley Smith Partnership
    • Structural Engineer: Milk Architecture & Design Ltd
    • Services Consultant: CBG Consultants Ltd
    • Landscape Architect: del Buono Gazerwitz
    • Lighting Consultant: Light IQ
    • Arboricultural Consultant: Martin Dobson Associates Ltd
    • Historic Buildings Consultant: Ettwein Bridges Architects
    • AV Consultant: Olive AV Ltd
  • Contractor: Harris Calnan Construction Co Ltd

(more…)

RATP Bus Centre in Thiais, France by ECDM Architectes

Thursday, June 1st, 2017

Article source: ECDM Architectes

The RATP wished to realize a new building intended for the bus drivers and the administrative staff of the existing center. Located in Thiais, it controls all the bus lines of the south and the east of Paris City. It’s an industrial context, characterised by a succession of boxes, at best basic.

Image Courtesy © Philippe RUAULT

  • Architects: ECDM Architectes
  • Project: RATP Bus Centre
  • Location: 10–12 rue du Bas-Marin 94320 Thiais, France
  • Photography: Benoît FOUGEIROL, Philippe RUAULT
  • Client: RATP
  • Project manager: Aliette CHAUCHAT
  • Engineering: BETOM
  • Quantity suveyor and Cost control: ECDM

(more…)

La Casa del Bosque in Federal, Mexico by grupoarquitectura

Thursday, June 1st, 2017

Article source: grupoarquitectura

The house consists of two very geometric separate volumes of concrete, one for services and other for the principal areas of the house. The two bodies are joined using steel bridges with glass floor that do not touch the trees and the forest and seems that we walk on the vegetation.

The staircase is part of these bridges and neither touches the Forest, is completely blown from the house.

Image Courtesy © grupoarquitectura

  • Architects: grupoarquitectura
  • Project: La Casa del Bosque
  • Location: Federal, Mexico

(more…)

KAFKA CASTLE in Sant Pere de Ribes, Spain by RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

Thursday, June 1st, 2017

Article source: RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

Identification on the part of some members of the Taller de Arquitectura with certain ideas of the Archigram movement, and enthusiasm for experimentation with geometry and its application possibilities to housing, are two factors given tangible form in Kafka’s Castle. This apartment building, on a hill overlooking the bay of Sitges, is fruit of the clustering of cubes around nuclei of vertical circulation. Each cube contains a minimalist environment: living-dining room or bathroom-bedroom, articulated on different levels. The color of the façades, chosen from a range of blues, expresses the intention to merge the building with its natural background, the sky.

Image Courtesy © RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

(more…)

Alai in Mayan Riviera, Mexico by Zaha Hadid Architects

Thursday, June 1st, 2017

Article source: Zaha Hadid Architects

Designed in response to its natural surroundings, Alai marries ecological considerations, engaging design and a reinterpretation of local architectural tradition.

The number of visitors to the Mayan Riviera is increasing by over 10% each year—surpassing 20 million arrivals in 2016, while its residential population has almost doubled since the year 2000. Welcoming more international visitors than any region in Latin America, it has become an important centre of business, tourism and transport. The outstanding natural beauty, rich Mayan history and tropical climate of the Yucatan Peninsula continue to attract greater numbers of visitors from around the world every year.

Image Courtesy © MIR

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Alai
  • Location: Mayan Riviera, Mexico
  • Photography: MIR and GrossMax
  • ZHA Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
  • ZHA Project Director: Juan Ignacio Aranguren
  • ZHA Project Associate: Maurizio Meossi
  • ZHA Project Architect: Arya Safavi

(more…)

Glass Farmhouse in Oregon by Olson Kundig

Thursday, June 1st, 2017

Article source: Olson Kundig

Surrounded by wheat fields on a high-altitude plateau stand a small glass house and a solid, traditional barn. The owners, inspired by Philip Johnson’s Glass House, wanted a refuge that opens up to the prairie and mountains. The structures are conveniently close to each other and enjoy a sense of isolation at the end of a long country road. The roof of the wood-frame barn, which houses farm equipment below and guest rooms above, was inspired by the local vernacular and is echoed in the shed roof of the glass house.

Image Courtesy © Olson Kundig

  • Architects: Olson Kundig
  • Project: Glass Farmhouse
  • Location: Oregon, USA
  • Software used: Autocad

(more…)

Authoral Restaurant in Brasília, Brazil by BLOCO Arquitetos

Thursday, June 1st, 2017

Article source: BLOCO Arquitetos

The “South Wing” was the first residential zone to be built in Brasília´s original plan. The local commerce typology in that zone is defined by two stories buildings connected to each other side by side along the commercial streets between the “superquadras” (superblocks). They face the street in one side and the residential superblocks on the other side. Lucio Costa´s idea was to connect both sides through the buildings. However, over the years the most of the owners shut themselves away from the residential area, closing their “backsides” with fences or blind walls, turning their facades exclusively to the street.

Image Courtesy © Haruo Mikami

  • Architects: BLOCO Arquitetos
  • Project: Authoral Restaurant
  • Location: Brasília, Brazil
  • Photography: Haruo Mikami
  • Team: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco (authors) Guilherme Mahana, Tatiana Lopes (colaboration)
  • Other collaborators (engineers, clients, consultants, etc): Grid Engenharia (installations), Sérgio Borges (landscape design) Toys + Omik and Pomb (artists), Servinox (Kitchen), William Resende Vasconcelos Ironworks
  • Total built area (m2): 262m2
  • Year of completion of the work: 2016

(more…)

Observation Tower Negenoord in Belgium by De Gouden Liniaal Architecten

Thursday, June 1st, 2017

Article source: De Gouden Liniaal Architecten

Negenoord is a former gravel extraction area (about 150ha), which is now transformed to a nature reserve called Maasvalley Riverpark, 2500 hectares in size and located on both sides of the Belgium-Netherlands border which is formed by the Maas river. The redevelopment also gives more space for the river creating a flooding area.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: De Gouden Liniaal Architecten
  • Project: Observation Tower
  • Location: Negenoord, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: SketchUp, Autocad

(more…)

In stone, fire department margreid in South Tyrol, Italy by bergmeisterwolf architekten

Thursday, June 1st, 2017

Article source: bergmeisterwolf architekten

A stone wall is the stage backdrop for the new fire department in margreid, along the wine road. three large caverns in a mountain, connected by a crossing tunnel, serve as the inner rooms of the station. two caverns are used for trucks and one for administrative work. a meter from the mountain, a concrete wall, kinked and dyed black, mirrors the angle of the mountain wall. the three caverns dock on to the steel concrete wall that functions both as fall protection and as an architectural element of the fire department. the material chosen was concrete: stable, strong, and mighty; the dark color was achieved by adding beech coal dust, making the concrete look like burnt wood.

Image Courtesy © bergmeisterwolf architekten

(more…)

Canopy Camp Darien in Panama by DianaBernaal arquitecto

Thursday, June 1st, 2017

Article source: DianaBernaal arquitecto

The project is located in the darien province in the republic of panama. The darien province is in the eastern end of the country bordering wirh colombia and the pacific ocean. More than 1/4 of the province is protected forest reserves. This area is locarted in the heart of central america’s most bio-diverse region.

The “darien gap” is located here, an extense and large region of undeveloped swampland and humid lowland forests, with no roads (the missing link of the pn-american highway). In this reagion is easy to spot harpy eagles (panama’s national bird, and crested eagle as well as a diverse amount of birds).

Image Courtesy © Fernando Alda

  • Architects: DianaBernaal arquitecto (Arq. Diego j. Cambefort s. and Arq. Diana v. Bernal c.)
  • Project: Canopy Camp Darien
  • Location: Sanson, Meteti, Darien Province, Republic of Panama
  • Photography: Fernando Alda
  • Client: Canopy Family
  • Project team:
    • Structural ingeneer: Ing Frank lee
    • Electrical ingenerr: Ing Jaime delgado
    • Machanical ingenerr: Ing Gilberto ayala
    • Septic system consultant: Durman (ing. Carlos salazar)

(more…)

Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise