Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Aresta House in Brasília, Brazil by BLOCO Arquitetos

 
June 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BLOCO Arquitetos

The house is located in a residential area far away from the city center in Brasília. The weather in this part of Brazil is characterized by a thermal amplitude that causes the temperatures to be normally mild in the morning and either hot or very hot during the afternoons. The neighboring lots allows the buildings to be very close from each other, however, the view to the west; the one that is directly exposed to the afternoon sun, has unobstructed views towards the valley.

Image Courtesy © Haruo Mikami

  • Architects: BLOCO Arquitetos
  • Project: Aresta House
  • Location: Brasília, Brazil
  • Photography: Haruo Mikami
  • Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
  • Colaboration: Tatiana Lopes, Victor Machado and Guilherme Mahana
  • Structural Engineer: André Torres

Image Courtesy © Haruo Mikami

  • Installations: Victor Silverio
  • Contractor: Construtor Gilmar Guimarães
  • Area: 298m2
  • Construction: 2017
  • Project Year: 2014

Image Courtesy © Haruo Mikami

The main idea was to open the main views towards the valley to the west and to use the geometry of the house to cast shadows to protect its internal spaces from the harsh afternoon sun. The aim was to use only the form of the construction to keep unobstructed views to the valley, protecting them from the excessive afternoon sun. To achieve this, we advanced one floor over the one right below it; following the average inclination of the sun over the year during the period between 15h30 and 16h00, when the temperatures are higher. Therefore, the afternoon sun only starts to hit the bedroom and living room windows directly at the end of the day, when temperatures start to go milder. The shadow that is cast over the backyard also keeps its temperatures mild during the afternoon. The transparency of the living room allows for unobstructed views from the backyard to the valley through its internal space.

Image Courtesy © Haruo Mikami

Image Courtesy © Haruo Mikami

A grandstand was designed to adapt to the residual space that is formed behind the inclination of the front wall, inside a multipurpose room in the ground floor. The steps can be used either as seats to watch tv or as a plinth to accomodate a mattress to be used by eventual guests.

Image Courtesy © Haruo Mikami

Image Courtesy © Haruo Mikami

Image Courtesy © Haruo Mikami

Image Courtesy © Haruo Mikami

Image Courtesy © Haruo Mikami

Image Courtesy © Haruo Mikami

Image Courtesy © BLOCO Arquitetos

Image Courtesy © BLOCO Arquitetos

Image Courtesy © BLOCO Arquitetos

Image Courtesy © BLOCO Arquitetos

Image Courtesy © BLOCO Arquitetos

Image Courtesy © BLOCO Arquitetos

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise