Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Castle Rock Beach House in Auckland, New Zealand by Herbst Architects

 
June 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Herbst Architects

The site has 2 special features, a crescent shaped beach that it overlooks and a craggy mountain peak that overlooks it. The water view is south and the mountain view is north.

Image Courtesy © Patrick Reynolds

  • Architects: Herbst Architects
  • Project: Castle Rock Beach House
  • Location: Auckland, New Zealand
  • Photography: Patrick Reynolds
  • Contractor: Lindesay Construction

Image Courtesy © Patrick Reynolds

The brief was for a beach house primarily for summer use for a family including 2 young children.

The client is a keen sailor and commissioned a boat shed as stage 1 of the project.

This structure acts as gate house to the main part of the site where the bach is situated. The boatshed platform allows for parking. The route between the boatshed and the bach is on foot via a pre-existing sheep track. The bach is sited on the crest of the hill. The hill falls away steeply in 3 directions. The building is split into two pavilions. A living pavilion on the crest and a bedroom pavilion a floor below running parallel to the slope.

Image Courtesy © Patrick Reynolds

Image Courtesy © Patrick Reynolds

The living pavilion has two decks obliquely adjacent to allow the occupant to track the sun and find shelter from the wind.

The upper and lower pavilions are stitched together by a staircase that t-junctions with the bedroom wing. A gabion wall retains the hillside and runs the length of a semi external passage which provides access to bathrooms and bedrooms. The bathrooms have a semi outdoor shower as the only means of bathing.

Image Courtesy © Patrick Reynolds

Image Courtesy © Patrick Reynolds

Beyond the passage the internal stair turns into an external stair which in turn becomes a stepped path leading to the beach. In this way there is a clear journey traced from boatshed to beach through the bach.

Image Courtesy © Patrick Reynolds

Image Courtesy © Patrick Reynolds

The bach is an exploration into summertime structures. We are as a practise interested in the trade-off between convenience and delight. We believe that the more the building demands that you engage with nature and basic daily rituals the more delightful the experience will be.

The pavilions are clad in a black stained western red cedar rainscreen. Part of the rainscreen hinges or simply peals back to allow for views or privacy and wind protection.

Image Courtesy © Patrick Reynolds

Image Courtesy © Patrick Reynolds Image Courtesy © Patrick Reynolds

Image Courtesy © Herbst Architects

Image Courtesy © Herbst Architects

Image Courtesy © Herbst Architects

Image Courtesy © Herbst Architects

Image Courtesy © Herbst Architects

Related posts:

Tags: ,

Category: Beach House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise