Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Trygfondens Family house in Hammel, Denmark by WE-Architecture and Skala Arkitekter

 
July 7th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: WE-Architecture

Tryghedsfondens familiehus is a house designed for families whose children suffer from brain damage and are hospitalized at Hammel Neurocenter.

The family house is designed for people going through very difficult periods in their lives.  A child’s accident affects the entire family, and the family house must therefore meet a wide range of needs. It is our vision to create a beautiful and peaceful house where aesthetics and healing architecture meet – a haven for distressed families who find themselves in an extremely vulnerable position. The development of the project has therefore valued the individual needs of the families and has resulted in 3 concepts consistent with the development of the project: Home, Community and Privacy.

exterior, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

  • Architects: WE-Architecture and Skala Arkitekter
  • Project: Trygfondens Family house
  • Location: Hammel, Denmark
  • Client: Trygfonden
  • Engineers: Drias Rådgivende Ingeniører    
  • Landscape architect: Bogl
  • Contractor: Poul Pedersen A/S
  • Consultant: Hjerne & Sundhed, Neuropædagogisk Konsulent
  • Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Thea Sofie Gasseholm, Corrado Galasso, Camille  Madinier, Alex Pavel, Cristina Batista Flores, Eleonora Giovannardi, Alicja Szczesniak
  • Budget: 17 million DKK
  • Size: 800 M2
  • Status: Competition

courtyard, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

The house consists of a series of small houses combined with an internal passage that encloses a courtyard. The family house offers both private living spaces and communal areas such as a kitchen and living rooms. Nature contributes on a large scale to the concept of healing architecture and plays an extensive role in the design of the house. Nature is embraced through the surrounding landscape and the interior courtyard. The courtyard offers spaces designed to host both playful and more secluded outdoor areas. The passage connecting the houses creates seating spaces and niches, inviting people to meet each other on various formal and informal levels. The passage extends in selected places to create the common kitchen and living rooms.

hallway, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

sitting niche, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

The architecture encourages the community feeling by creating informal living areas, which can be used by several families at once or a single family. There is a combination of more well-defined common spaces and recreational areas to make possible spontaneous meetings between people. Common areas help support the atmosphere created in the encounter and interaction between the volunteers, staff and families. Here, families can come across each other and share their experiences.

common kitchen, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

common living room, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

The community feeling offered in the house is an option and not an obligation. The house can host families across a range of social, cultural and age differences. Individual families can have a comfortable stay, not necessarily having to be a part of the community. Therefore, we have created a house where each apartment has its own entrance, terrace and lounges. Small houses that close in on themselves create a private housing development, the “cave”. The family house offers, apart from communal areas, the possibility to retreat to a private space that meets the needs of every individual.

sitting niche2, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

bedroom, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

section1, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

section2, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

elevation Nord + South, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

Plan, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

situation plan, Image Courtesy © WE-Architecture and Skala Arkitekter

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise