Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Tree House in Yucatán, Mexico by Taller Estilo Arquitectura

 
July 27th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Taller Estilo Arquitectura

From the first visit to the site where the Tree House is located, three premises for the project were evident, “the permanence of an ancient Zapote tree, the need for more openness in the space, and to cause the least impact on the natural and built environments.”

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

  • Architects: Taller Estilo Arquitectura (Arq. Víctor Cruz Domínguez Arq. Atahualpa Hernández Salazar Arq. Luis Estrada Aguilar)
  • Project: Tree House
  • Location: Mérida, Yucatán, México
  • Photography: Alberto Cáceres Centeno
  • Collaborators: Arq. Silvia Eugenia Cuitún Coronado Arq. Pedro Manuel Quintal Ruz Arq. Andrea Matilde Marrufo Ruiz
  • Surface: 149 m2

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

The existing structure that would have solved the previous requirements, would not cover the needs of the new inhabitants without making drastic changes.

The design led us to create a home that more than living with the environment, LIVES IN THE ENVIRONMENT. It not only respects the natural and built contexts but makes them an essential part of its character.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

The space was optimized reusing the entire existing structure, rearranging the areas and creating apertures capable of incorporating natural ventilation and lighting favorable for each area of the house, despite its unfavorable orientation.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

The new building was added on the east side, between the Zapote tree and the existing building, thus defining two exterior areas, a cozy and intimate central courtyard that allows public areas to open to the north and east, and a wide backyard surrounded by the greenery of the immediate context, where the tree is the protagonist along with the circular pool, playing with the curved shapes of the building that enable us to keep the tree.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

Both green areas allow any room of the house to have contact with the outside, creating the feeling of living outside but with all the advantages and comfort of the interior. A new upper floor houses the master bedroom, which literally seems to float on the branches of the zapote.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

The Tree House in full, due to sliding glass walls, can be interpreted as a terrace where the boundaries between interior and exterior become blurred or practically nonexistent, a quality that is valid for both social and private areas.

Another important element was to incorporate comprehensive design furniture in different areas, whether in closets, kitchen, bathrooms, allowing the spaces to be fully optimized.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

All exterior walls and pool are finished with polished white cement prepared with “chucum” water, a traditional technique used in the area that creates an impermeable surface with greater durability without paint, while inside we respect the traditional materials, which in some cases were reinterpreted with a more contemporary aesthetic. Such is the case of the mosaic cement floors. The existing ones were reused in the first corridor, and on the rest of the ground floor they were changed by the same kind of flooring but with a solid color. Upstairs we used wood floors (bamboo inside and Dzalam outside) to reinforce the idea of the Tree House.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

The result is a renovation that optimized the entire existing structure, respected its environment making it part of the design itself, and changed the image of a worn house for one that is totally contemporary and respectful of its past.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Centeno

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise