Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Fire Station Houten in The Netherlands by Philippe SAMYN and PARTNERS

 
August 16th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Samyn and Partners

The municipal authority in Houten (Netherlands) commisssioned the Samyn and Partners practice to build a small fire station on a site surrounded by lots of green space. The municipality of Houten has a hybrid fire fighting force : four professional firefighters, and around sixty volunteers. The building agenda set a requirement that there should be space to accommodate six fire engines.

Image Courtesy © Christian RICHTERS

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS (Ph. Samyn, N. Neuckermans, J. Ceyssens, R. Houben, B. Calcagno)
  • Project: Fire Station Houten
  • Location: Veerwagenweg (De Brug 2) 3991 LN – Houten, Netherlands
  • Photography: Christian RICHTERS
  • Software used: Autocad
  • Client: GEMEENTE HOUTEN
  • Project Manager: DHV AIB bv
  • Structural engineering: SAMYN and PARTNERS and SETESCO s.a, de Bondt Rijssen BV(execution)
  • Mechanical and electrical engineering: DHV AIB bv
  • Energy and environmental  engineering: ECOFYS
  • Main Contractor: NIJHUIS UTRECHT
  • Contractor services: INSTALLATIEBEDRIJF ANDRIESSEN

Image Courtesy © Christian RICHTERS

The theme in drawing up the design is the radical division of the roof structure from the internal organization. It represents the idea of the shelter, the independence of the shell from the building itself. The building’s interior is in keeping with the client’s requirements.

Image Courtesy © Christian RICHTERS

Image Courtesy © Christian RICHTERS

The choice of a parabolic form for the roof is the result of the search for elegance of form, and also brings about an optimization of the structure. The fast method of construction was a further significant factor favouring this choice at the fundamental design stage.

Image Courtesy © Christian RICHTERS

Image Courtesy © Christian RICHTERS

There is a two-way split of the interior. The south side has been conceived as a completely transparent space in which just glass has been used. Here, the firefighting equipement is kept in what resembles a large shop window. This barely heated hall is intended to serve as a climatic buffer zone, both in winter and in summer. All the other functions have been gathered together in the northern half of the building, a construction built of loadbearing brickwork. From the open corridors, there is a view onto the fire engines.

Image Courtesy © Christian RICHTERS

Image Courtesy © Christian RICHTERS

The ground floor houses showers, changing rooms and the sanitary provisions as well as storage rooms for mechanical equipment. A conference room and a cafeteria for the firefighters are situated on the first floor. The office spaces are located on the second floor with storage rooms for technical equipment on top.

In this socially problematic area of the city, it was asked to the 2200 five to seven years old schoolboys and schoolgirls of the 22 schools of the city to represent the epic of the firemen on DIN A3 – size panels.

Image Courtesy © Christian RICHTERS

Image Courtesy © Christian RICHTERS

The 2200 panels, changing colour as a flame from dark blue at the bottom over green an yellow to orange at the top, were laid out on the main brick wall of the Fire Station, renamed “house of the firemen”. It resulted into a magnificent hieroglyph-like composition protected by the glazed façade. The project gathered all the families of Houten, so that an emotional link was woven between the population and the building. In this way, the “house” is protected from the vandalism it was likely to suffer before that, in each family, a little brother or a little sister’s piece of artwork was integrated in the work.

Image Courtesy © Christian RICHTERS

Image Courtesy © Christian RICHTERS

The glazed façade incorporates large overhead gates designed to allow the firefighting force to make a quick operational exit. The building’s length runs in an eastwest direction which allows the southern façade to incorporate photovoltaic cells. The fire station’s overall form appears as a modern variant on the traditional theme of the shed.

Image Courtesy © Christian RICHTERS

Image Courtesy © Christian RICHTERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Fire Station

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise