Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

LA CALMA HOUSE in Barcelona, Spain by Ramón Esteve Estudio

 
August 16th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Ramón Esteve Estudio

La Calma House is placed in a small town near Barcelona. Its plot is located in a forest area with a very steep slope and an abundance of pine, oak and olive trees. A natural park in front of the plot and the low building density of the area enhance the connection of the house with its natural surroundings.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

La Calma House has been thought as a shelter for its owners, a place where they can withdraw from the hustle and bustle of the city and its hectic daily life. Because of this, the house has massive, heavy external walls that serve as a protective shell, closed to the access road and the neighbouring houses and opened to the slope and the forest.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Each opening on the concrete skin has been designed to frame a specific view in the plot from a different room. However, in the façade facing the slope nature burst into the core of the house and takes centre stage.

Due to the steepness of the slope and the constraining regulation, we have designed a compact house so most of the area of the plot has been left for the garden. In order to suit the slope better, the house volume has been fragmented. With the same aim, several terraces have been designed for the outdoor facilities such as the pool, the barbecue area, the play area and the different gardens.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

The materials chosen are intended to integrate the house in the landscape. The concrete wall has an off-white colour, similar to the local stone. The wood and the corten steel outside the house recall the trees’ trunks. Inside, the wood is lighter so it brings clearness and warmth into the house.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

The trees surround the house in a random, organic way, as if the forest had spread into the plot.

La Calma House has two levels. The day rooms are on the ground floor, fluidly organised, visually connected although they can be divided if needed. The double-height living room is dominated by a large bookcase and separated from the dining room by a double-sided fireplace. The bedrooms are on the first floor, where the sunlight and the views are controlled by sliding louvered shutters.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise