Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Fortaleza Photography Museum in Brazil by Marcus Novais Architecture

 
August 18th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Marcus Novais Architecture

The challenge of designing a new home for one of the largest collections of photography in Brazil, until then kept away from public knowledge, was accepted with great sense of responsibility to display this historical record. The art collection consists of more than 2,000 pieces including historical names such as Steve McCurry, Henri Cartier-Bresson and Marcel Gautherot, who share space with other leading artists in contemporary production – among them are André Liohn, Claudia Andujar, Rosângela Rennó , and others.

Image Courtesy © Celso Oliveira

  • Architects: Marcus Novais Architecture (Marcus Novais, Lucas Novais )
  • Project: Fortaleza Photography Museum
  • Location: Rua Frederico Borges, 545, Fortaleza, Brazil
  • Photography: Celso Oliveira and Igor Ribeiro
  • Software used: Autocad, SketchUp
  • Collaborators / Contributors Coordinating Architects: Yuri Praça and Thiago Baêtas
  • Team: Fernando Araújo, Daphny Xavier, Renato Oliveira, Andrinne Araújo, Marcela Craveiro Curatorship / Curatorship Ivo Mesquita
  • Surface: 1,939.05 m²
  • Completion: 2017

Image Courtesy © Celso Oliveira

The subject of the work was an existing building with approximately 2,000 square metres of floor area, located in the Varjota neighborhood, in the capital city of Fortaleza, state of Ceará, Brazil. With a very active social life, the neighborhood is considered a gastronomic pole, and an important meeting point for part of the city’s public.

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Image Courtesy © Igor Ribeiro

As the former headquarters of an English school, the Brazil – United States Institute (IBEU), the building had a structure with various spans, low ceilings, inadequately sized openings, poor accessibility and an inexpressive facade that had little interaction with the street. Already in the first stage of the retrofit, the building was reduced to its structural frame and external walls.

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Image Courtesy © Igor Ribeiro

The building has a total of five floors. In the main access, there is a generous staircase that marks the entrance axis of the Museum. Associated with it, there is a ramp for people with disabilities, treated in a sculptural manner in the composition of the façade and highlighted by an empty space that works as a small square, which holds a typical tree from the northeastern semi-arid region that brings the regional element to the sober volumetry of the building. The ground floor comprises the Lobby, a hybrid area with a coffee shop, library, shop, toilets and the temporary exhibition area. The permanent exhibition occupies the first and second floors, with identical plans, spaces are completely sober in the exhibition areas, but with a pleasant vertical garden in the area of the walkway, which represents a transition, almost like a visual rest, between fragments of the shows. On the third floor there is a partially covered terrace overlooking the city, and a multipurpose room, both for events, workshops and lectures. All administrative and support ambients have been placed in the basement, including a technical reserve for the Collection.

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Some measures were taken so that there was a control of natural light in the building, important for conservation of the works and quality of the museum space. Most of the old building openings were sealed, but a central atrium was maintained and walkways were built on it, adding visual interaction and allowing a circuit in the once confined and linear pavements. The plaster ceiling was completely removed for a bigger height, and a disordered network of existing beams was reconciled with apparent cable trays that accommodate all types of facilities: lighting, climate control, and electrical ducting fit in this space.

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Image Courtesy © Igor Ribeiro

The transformation of the facade was one of the most dramatic alterations in this project. The existing building already contemplated a cantilevered block which represents the upper levels, although it was poorly displayed by the composition. Beyond that, a few visual barriers prevented the full visualization of the building from the sidewalks. The concept was to value this cantilevered volume as main element of the façade, with a ventilated façade of metallic structure and perforated aluminum composite material sheets (A.C.M.) as coating, which aside from protecting from the intense heat from the sun in the afternoons of Fortaleza, configures through a variation in the sizing of the perforation, a dynamic to this pure volume, creating a sort of mosaic. As a capstone both marquees were added, a smaller one shading the main access, and making it possible to use a glazing on the facade that counterbalances the opacity of the other materials, and a bigger, “L” shaped one, gently landed above the building, generating an ideal proportion to the whole composition.

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Image Courtesy © Igor Ribeiro

The main intention of the project was to create a contemporary architecture that conveyed , through its volumetry, timelessness and sobriety of shapes and materials. This without forgetting, of course, of the remarkable identity proportioned by the facade, easily assimilable by any person that has seen it.

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Image Courtesy © Igor Ribeiro

Image Courtesy © Marcus Novais Architecture

Image Courtesy © Marcus Novais Architecture

Image Courtesy © Marcus Novais Architecture

Image Courtesy © Marcus Novais Architecture

Image Courtesy © Marcus Novais Architecture

Related posts:

Tags: ,

Category: Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise