Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Glass Centre in Lommel, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS Architects and Engineers

 
August 30th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Philippe SAMYN and PARTNERS Architects and Engineers

The Glass Centre, Flemish Centre for Modern Art, has been constructed along the length of the “De Vryheyt” passage, right in the heart of the town of Lommel. On “Dorp” square it completes the cultural ensemble formed by the Aerts house and the regional tourist centre. In the “De Vryheyt” passage, a new glass gallery links “Dorp” square with the “De Adelberg” cultural centre and its future theatre.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS Architects and Engineers
  • Project: The Glass Centre
  • Location: Doorgang de Vryheyt, Lommel, Belgium
  • Photography: Marie-Françoise Plissart, Imre Tömöri.
  • Client: TOERISME LOMMEL vzw, STAD LOMMEL,
  • Architecture Conception and Direction: Philippe  Samyn
  • Partner in charge: L. Gestels
  • Associates: J.P. Buse, D. Debougnoux, S. Konincks, R. van Lammeren, M. Van Rossen
  • Structural engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS sprl with SETESCO sa (J. Schiffmann, Ph. Samyn)
  • MEP engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS sprl with FTI sa (J. Michiels, Ph. Samyn)
  • Main contractor: REYNDERS B&I
  • Workshop equipment: INTEGRATED GLASS SYSTEM
  • Monumental lighting: MAGIC MONKEY

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

The nature of the project required us to design a glass building, and it has been designed in such a way that the space it provides blends in seamlessly with the art it displays and produces, forming a unified whole. Furthermore, the structure emphasises the Glass Centre’s multifunctionality (education, information, services, exhibitions and glass production). The building’s architecture adapts to this multifunctionality, using glass in varied and innovative ways. The Glass Centre is composed of two interconnected glass areas that interact with each other: first, there is a parallelepiped composed of a stainless steel frame covered with an ultra-clear glass curtain wall; second, there is a glass cone made up of triangles, which clearly identifies the building as the Glass Centre. The roof is considered to be the fifth facade and will receive a special treatment in the future.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

The range of colours used for the finished interior decor includes only white, black and a range of pure greys, composed exclusively of white and black pigments. The result is a neutral canvass that maximises the impact of the art works and their colours. In practice, we have retained white and two shades of grey with 35 and 45 percent black.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

From the outset, the building’s sustainability was considered to be an essential element of the project, both by the owner and by the architect. Heat from the kilns is therefore collected and used to heat the building and rainwater is used for the glass production work.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

The 6 m high parallelepiped houses the exhibition areas, which are laid out on three levels around the cone (the lower level, street level and the first floor). The luminous street level floor attracts visitors’ attention and entices them into the Glass Centre. This area overlooks the exhibition hall situated in the lower level, the access to the cone and the two-storey glass kiln. As a result, visitors are naturally drawn to the lower level. The lower level, which benefits from little natural light, is particularly well adapted to exhibiting art works made from glass. The exhibition area has a direct link to the workshop: it is separated only by large glass panels, enabling visitors to follow the manufacturing process whilst remaining at a safe distance.
A semi-closed mezzanine offers an enticing view of the cone and the exhibition area on street level.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

The glass cone, which is 8 m in diameter, reaches a height of 30 m, dominating the other buildings in the town centre. It is clearly visible from all directions, but it is not an imposing presence in the urban landscape thanks to its filigree structure and the ultra-clear covering that makes it almost transparent. At night, however the cone stands out as a real landmark thanks to a sea of electroluminescent diodes, as well as its illuminated point. Its point, which is made of perforated steel plate, is lit from the inside by a projector that shines upwards. The electroluminescent diodes that light up the structure in varying patterns are attached to the joints of the frames. They snake around the walls and come to a point at the top, constantly changing the building’s visual impact.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Above street level, the cone is composed of a unique system whereby the frames themselves make up the many-sided structure, with no other support. The system is 6 cm thick at most and is composed of triangular frames made of hollow steel tubes and to which two stainless steel frames are snap-fitted. The result is a system without joints.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

In the lower level, the metal structure and the bent glass covering are separated so that two curved glass sliding doors can be included, leading to and from the cone. Inside the cone, two identical steel staircases are suspended from the structure and spiral upwards. Ascending the stairs, visitors pass the three exhibition areas, gaining an overview of the entire building.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Interior mirrors have been positioned at ceiling height in the parallelepiped and display an unusual series of reflections of the structure. Even though visitors may be inside, these mirrors enable them to view the entire structure of the outside of the cone by day, and a shimmering light display by night. Once visitors have reached the roof of the parallelepiped, they can climb another 15 m up inside the cone to a glass platform formed where the two spiral staircases meet. From here there are suburb views over the surrounding area. The platform is made of clear glass in order to preserve the magnificent perspective that you get up through the cone from the basement, including the stairs that seem to climb up to infinity.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS, architects and engineers

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS, architects and engineers

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS, architects and engineers

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS, architects and engineers

Image Courtesy © Philippe SAMYN and PARTNERS, architects and engineers

Tags: ,

Category: Exhibition Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -Rail and Transit Video
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise