Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

8 Finsbury Circus in London by WilkinsonEyre

 
September 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: WilkinsonEyre

Following a design competition in 2011, WilkinsonEyre was appointed for the redevelopment of the former River Plate House in Finsbury Circus. Working to the client’s overall vision for an ‘exemplary’ new office building for this historic City site adjacent to the listed Britannic House by Edwin Lutyens, with access from both Finsbury Circus and South Place. The new building provides 15,000m² of grade A, flexible office space with ground floor retail.

Image Courtesy © WilkinsonEyre

  • Architects: WilkinsonEyre
  • Project: 8 Finsbury Circus
  • Location: London

Image Courtesy © WilkinsonEyre

The redevelopment includes the construction of new contemporary Portland Stone and bronze façades and the retention of a portion of the north façade dating from the 1920s. Juliet balconies and dormer windows within the mansard with their crisp, frameless glazing continue the theme of traditional elements given a modern twist. Castings from the building’s original railings have been retained and embodied into the walls of the entrance.

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

The building is configured around a central core, providing large column free office space at all levels. A sculptural main circulation stair has been positioned with good visibility from the core to encourage use of the stair between floors. Within the impressive reception a traditional palette of stone, bronze and walnut is imaginatively detailed to provide an uplifting environment for the occupiers. The lift shafts, in translucent glazing, provide both a source of light and movement, with the lift cars casting shadows as they rise and descend. WilkinsonEyre has designed two walnut veneered sculptures which act as focal points within the large space and provide a place to sit.

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

A walnut clad recess in the curved stone wall on the east side of the reception houses a sleek reception desk and provides views into the lower levels of the lightwell. The lightwell brings daylight down through the building and provides a visible connection between floors. An art installation by Carpenter Lowings, commissioned for the project, runs the full height of the lightwell. The dynamic piece, composed of folded stainless steel panels, was developed in response to a brief prepared by WilkinsonEyre that sought both a focal point and device to introduce reflected light into the depth of the building.

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Related posts:

Tags:

Categories: Office space, Offices, Retail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise