Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Kindergarten in Brežice, Slovenia by BB Arhitekti

 
September 13th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BB Arhitekti

The project for the kindergarten has been assigned with the 1st prize on the architectural competition commissioned by the municipality of Brežice in cooperation with The Chamber of Architecture and The Spatial Planning of Slovenia in 2011.

The new kindergarten building  is subordinated to the green exterior space and skillfully designed in a form of a continuous spatial loop which surrounds the entire playground. Uniform concept of the playground that starts with an extensive central atrium on the south of the plot and continues under the tract on the 1st floor to the north part of the building site, assures the feeling of safety and connectivity of the kindergarten’s departments.

The aerial photo of the site, Image Courtesy © Miran Kambič

  • Architects: BB Arhitekti
  • Project: Kindergarten
  • Location: Brežice, Slovenia
  • Photography: Miran Kambič
  • Client: Municipality of Brežice
  • Authors/Project team: Breda Bizjak (BB arhitekti), Lidija Dragišić (Studio 360), Katja Florjanc, Emir Jelkić, Ajda Vogelnik Saje
  • Site area: 11.900 sqm
  • Floor area: 3.934 sqm
  • Project year: 2011/2012
  • Construction year: 2013/2014

The main entrance to the kindergarten, Image Courtesy © Miran Kambič

The experience of external space is graduated from the introverted central atrium and is suitable for the junior age groups, to the open ambience of the north part of the site for the older children, and in accordance with gradual development of child’s consciousness, further to the external space.

The second entrance to the kindergarten, Image Courtesy © Miran Kambič

Facade detail, Image Courtesy © Miran Kambič

The quality of the urbanistic idea is visible also in organic connectivity of the spatial loop with the form of the building site. Its feature rises from the remote northern playground via wide green slope to the 1st floor level. It gradually rounds up around the central atrium across the assembled ascending roofs in the east, south and west tract and concludes itself into a semi-translucent pergola of the covered playground on the building roof.

The atrium, Image Courtesy © Miran Kambič

In the atrium playground, Image Courtesy © Miran Kambič

The interior functional scheme of the project creates a qualitative functional connectivity of the programme and atmosphere in the space with innovative solutions of the spatial requirements. All residential spaces for children are opening to the extensive central atrium thus enabling a qualitative lighting of spaces with a great amount of sunlight.

In the atrium playground, Image Courtesy © Miran Kambič

The view toward the slope which leads to the roof playground, Image Courtesy © Miran Kambič

Formative design of the project is contemporary, uniform and non-intrusive to the environment. The relief dynamics of the roof is bold in conception and playful at the same time because it continues into a similarly designed relief of the playground which is structured with elongated and low elevations. The appearance of the building is conceived with a continuous membrane that corrugates in folded line throughout the whole volume, while two main entrances are folded concavely  into the building.

Longitudinal parking and traffic areas are situated outside the building, on the southern edge of the site, near the existing  public street, enabling  the isolation of dwelling area of the children.

The view toward the slope which leads to the roof playground, Image Courtesy © Miran Kambič

Under the roof pergola, Image Courtesy © Miran Kambič

The skylights as part of the roof playground, Image Courtesy © Miran Kambič

On the roof playground, Image Courtesy © Miran Kambič

The corridor of the kindergarten is also a place for play and communication, Image Courtesy © Miran Kambič

The common area on the first floor, Image Courtesy © Miran Kambič

The custom made modular system of furniture which allows children to combine the elements by themselves, Image Courtesy © Miran Kambič

The custom made modular system of furniture which allows children to combine the elements by themselves, Image Courtesy © Miran Kambič

The interior of one of children rooms and dormitories on the groundfloor, Image Courtesy © Miran Kambič

The interior of one of children rooms and dormitories on the groundfloor, Image Courtesy © Miran Kambič

The interior of one of children rooms and dormitories on the first floor, Image Courtesy © Miran Kambič

The interior of one of children rooms and dormitories on the first floor, Image Courtesy © BB ARHITEKTI

The library and the teacher’s room, Image Courtesy © BB ARHITEKTI

The architectural situation, Image Courtesy © BB ARHITEKTI

Ground floor plan, Image Courtesy © BB ARHITEKTI

First floor plan, Image Courtesy © BB ARHITEKTI

Related posts:

Contact BB Arhitekti

Tags: ,

Category: Kindergarten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise