Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Pool House in Randwick New South Wales, Australian by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

 
September 13th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

The wraparound swimming pool plays the starring role in these alterations and additions and becomes the architectural pivot that binds one hundred years of history.

The organic two-storey addition at the back of a single storey 1910 cottage is surrounded by a swimming pool and the water is the focus that holds the two distinct sections of the house together.

Image Courtesy © Justin Alexander

  • Architects: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects ( Will Dangar )
  • Project: The Pool House
  • Location: New South Wales, Australian
  • Photography: Justin Alexander
  • Project Architect: Carl Rutherfoord
  • Builder: Moulds Construction
  • Structural Consultant: Rooney & Bye Pty Ltd

100 years of history are confined in this early 20th century worksman cottage and rear additions. A coherent palette of materials and colours, bricks, tiles and timber cladding, unify the constructions. By extending the verandah to the side a carport was provided and beyond, the swimming pool reflects the greenery of the garden, Image Courtesy © Justin Alexander

By extending the front veranda out to the side of the original cottage it provides a tandem carport, reinforcing the street presence and proportions.  Old building techniques were adopted to construct this section, while at the rear cantilevered technology, motorised sliding louvre screens and large plate glass windows give this house a very liveable, comfortable addition  The substantial cantilevered first floor master bedroom provides shade and a rainproof cover to the outdoor terrace, an elliptical stair connects the old and the new: the first floor bedrooms and the ground floor spaces.

The glazed ground floor living space plays hide and seek with the sun and the swimming pool. Motorised sliding shutters can provide the adequate privacy and solar control. L.S.S.A. (A.C.D.C.), the louvres contractor, applied new technologies to these remote controlled screens, Image Courtesy © Justin Alexander

Appearing as a floating houseboat, the two story new building is surrounded by water. The verandah/carport is also new but detailed with traditional exposed rafters and ceiling lining boards, to complete the original verandah,, Appearing as a floating houseboat, the two story new building is surrounded by water. The verandah/carport is also new but detailed with traditional exposed rafters and ceiling lining boards, to complete the original verandah. Image Courtesy © Justin Alexander

The Emperor Adrian, built his Villa Adriana studio surrounded by a swimming pool as he used to train and table chairs nd a concrete BBQ break the timber symmetry, Image Courtesy © Justin Alexander

The first floor bedrooms cantilever towards the backyard, being larger than the ground floor living spaces. The two rectangular volumes are shifted, each with different wall constructions: very glazed and open downstairs, and closed upstairs. The bedrooms have two sliding shutters, manually controlled, Image Courtesy © Justin Alexander

Glass Mosaic tiles give a natural shimmer to the water, similar to a pebble lined freshwater lagoon. Reflections on the soffits and ceilings provide unique light effects, Image Courtesy © Justin Alexander

Western Red Cedar ceiling and Blackbutt decking mirror the irregular back elevation. A fully transparent outdoor Fortunately the builder had valued tradespersons that never found any tasks too difficult, Image Courtesy © Justin Alexander

The Master Bedroom back elevation is intended to direct the windows away from the side neighbours, Image Courtesy © Justin Alexander

By dividing the first floor walls in three strips, the horizontality is reinforced; a lower structural spandrel below the windows, finished with an acrylic white render, a middle window strip with timber shutters and timber “log cabin” weatherboards, and an upper roof edge also finished with an acrylic render, Image Courtesy © Justin Alexander

To maintain the wealth of the turn of the century ornaments and details takes some skill. Repairing and adapting the old features are continuously threatened by the easy way out approach of removing them, Image Courtesy © Justin Alexander

The pool is always present, in this case from the new windows of the play room, Image Courtesy © Justin Alexander

Fully recessed window frames provide total transparency. The engineered oak floor is flush with the window frame, Image Courtesy © Justin Alexander

The stained timber louvres of the shutter cast stripy shadows, Image Courtesy © Justin Alexander

Linking the old house to the new is the spiral storage stair. The joinery to the right is a wine store, Image Courtesy © Justin Alexander

A ribbon of white plaster is finished with enamel paint to protect it from children’s finger prints, Image Courtesy © Justin Alexander

The elliptical stair has “balanced treads”, each tread originated from a moving centerpoint, providing an organic but natural and regular ascent, Image Courtesy © Justin Alexander

A custom made light floats in an airy space, ‘S’ wave sheer curtains blowing in the wind, Image Courtesy © Justin Alexander

The joinery by Kitchen Trend with a toughened glass window as a splashback, Image Courtesy © Justin Alexander

Delicate detailing of the stone makes it float above the stained timber body of the island. This emulates the cantilevered first floor additions outside, Image Courtesy © Justin Alexander

Bronze accents and handmade encaustic tiles from Europe, Image Courtesy © Justin Alexander

Image Courtesy © Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Image Courtesy © Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Image Courtesy © Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Image Courtesy © Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise