Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Educational Ensemble Terenten in Italy by feld72

 
September 22nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: feld72 

Houses for children

With the design of an educational ensemble for Terenten in South Tyrol, the Viennese architectural collective feld72 set out important measures for a new concept of a thriving village structure.

Educational ensemble

The idea of ​​the educational ensemble originated from a study in 2005, which involved the local community to develop a holistic concept for the village. Based on the original building of the 1970s, where the school and the kindergarten were housed together, a concept developed over the years which allows both facilities more space and interaction whilst at the same time integrating the existing village library.The educational ensemble opens itself to the village and vice versa – it becomes part of everyday life. A prerequisite for the implementation of this progressive and modern concept was the exemplary educational autonomy of South Tyrol and the very committed teachers involved in the project.The premise was to create an engaging and activating learning environment that encourages discovery, experimentation and research.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

  • Architects: feld72
  • Project: Educational Ensemble Terenten
  • Location: Terenten, Italy
  • Photography: Hertha Hurnaus
  • Client: Municipality of Terenten
  • Collaborators: Yuliana Abisheva, Martin Bauer, Tamara Egger, Marino Fei, Carl Friedrich, Rinor Kaba, David Kovařík, Melanie Machek, Gerhard Mair, Edoardo Nobili, Ralph Reisinger
  • GFA: 2.656 m²
  • Completion: 2017

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

As a sensory instrument, which changes and sharpens perceptions, the new school building does not only offer a suitable house for up-to-date teaching and learning but is itself a teaching tool. By making the space available and comprehensively allowing this space to be experiences in all its dimensions, it also contributes to structural and architectural understanding.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Activating existing resources

In two stages of construction, the kindergarten with its adjacent outer space was completed in 2010 by feld72. In 2017 the reworking of the exiting school building followed. By renovating the old building a resource-conserving building process was chosen.Despite undertaking only minimal construction work, a building was created that opens doors not only literally, but also for new pedagogical approaches whilst also using synergies which result from the proximity to the kindergarten.The ensemble creates additional value for Terenten by providing public spaces, accesses and connections. Now that the village library is also integrated into the buildings, school and social activities are firmly anchored in the village.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

The kindergarten

The kindergarten, completed in 2010, consists of three buildings, thereby taking care to consider the village’s scale as well as the children’s perspective. The individual buildings join to present an optically memorable form; cleverly using the existing topography, they are embedded in the slope and connect internal and external spaces.The building becomes an integral part of the surrounding landscape unfolding an inner and outer complexity of spatial sequences.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

 The primary school

The architectural strategy to juxtapose clearly recognisable volumes which together form a larger whole, also applied here: maintaining the outline of the original school, its shape was reduced to simple and clear volumes and, like those in the kindergarten, organised in individual building structures.

The rough plaster of the outer facade interplays with the exposed concrete facade of the kindergarten. The sloping terrain in which the original building stands creates interesting special situations at varying levels.
To the West, the school is connected to the adjoining gym, the music pavilion and the fairground and thereby enhances the link to the village center. To the East, the free area used for break time which is adjacent to the school hall is also where the school connects to the kindergarten, thereby promoting cooperation between the two. New passages along the school provide direct access from the pedestrian zone in the North to the playground in the South.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Due to the sloping topography, the basement of the primary school opens out to the playground and also contains a public library in addition to the canteen. Divided into different small-scale spaces, the library contains a media section as well as niches for reading.

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

In the upper floors, a connected atmosphere is achieved via the high-ceilinged design of the school hall. A viewing gallery joins the rooms on the second floor with the central space of the building. The original circulation is transformed into a learning landscape, around which classrooms, additional rooms, the central cloakroom, the staff room and the toilets are grouped. Spacious glazing to the outside as well as between the school hall and classrooms ensure exciting visual connections as well as views of the surrounding mountains. Each classroom is assigned a window niche, which offers sufficient storage space and provides additional seating for the school hall. These new openings transform the previously small spaces into a large whole. In this way, different places of learning also develop outside the classroom.The largest structural change was made by transforming the attic into a large, cohesive area – the Open Space; this multifaceted and multifunctional space supports the research aspect of the pedagogical concept.Movable furniture as room divider, crafting tables, workbenches and a kitchenette ensure the versatility of the space and allows for infinite possibilities of reinvention.

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Due to the sloping topography, the basement of the primary school opens out to the playground and also contains a public library in addition to the canteen. Divided into different small-scale spaces, the library contains a media section as well as niches for reading.

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

In the upper floors, a connected atmosphere is achieved via the high-ceilinged design of the school hall. A viewing gallery joins the rooms on the second floor with the central space of the building. The original circulation is transformed into a learning landscape, around which classrooms, additional rooms, the central cloakroom, the staff room and the toilets are grouped. Spacious glazing to the outside as well as between the school hall and classrooms ensure exciting visual connections as well as views of the surrounding mountains. Each classroom is assigned a window niche, which offers sufficient storage space and provides additional seating for the school hall. These new openings transform the previously small spaces into a large whole. In this way, different places of learning also develop outside the classroom.The largest structural change was made by transforming the attic into a large, cohesive area – the Open Space; this multifaceted and multifunctional space supports the research aspect of the pedagogical concept.Movable furniture as room divider, crafting tables, workbenches and a kitchenette ensure the versatility of the space and allows for infinite possibilities of reinvention.

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

Due to the sloping topography, the basement of the primary school opens out to the playground and also contains a public library in addition to the canteen. Divided into different small-scale spaces, the library contains a media section as well as niches for reading.

Image Courtesy © feld72

Image Courtesy © feld72

In the upper floors, a connected atmosphere is achieved via the high-ceilinged design of the school hall. A viewing gallery joins the rooms on the second floor with the central space of the building. The original circulation is transformed into a learning landscape, around which classrooms, additional rooms, the central cloakroom, the staff room and the toilets are grouped. Spacious glazing to the outside as well as between the school hall and classrooms ensure exciting visual connections as well as views of the surrounding mountains. Each classroom is assigned a window niche, which offers sufficient storage space and provides additional seating for the school hall. These new openings transform the previously small spaces into a large whole. In this way, different places of learning also develop outside the classroom.The largest structural change was made by transforming the attic into a large, cohesive area – the Open Space; this multifaceted and multifunctional space supports the research aspect of the pedagogical concept.Movable furniture as room divider, crafting tables, workbenches and a kitchenette ensure the versatility of the space and allows for infinite possibilities of reinvention.

Image Courtesy © feld72

Related posts:

Contact feld72

Tags: ,

Category: School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise