Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Renovation of protected houses in Bruges, Belgium by atelier tom vanhee

 
September 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: atelier tom vanhee

Two disused protected 17th-century houses on a brewery site in the centre of Bruges were rebuilt into a family home (with existing retail and storage space).

The different window types and added rear façade are witness of successive conversions over time. The design starts from the changes the building has undergone and adds a new layer. The historical and authentic parts are kept or reconstructed and, where necessary, structurally improved. These elements (doors, fireplaces, beams, stairs) go hand in hand with new elements, and remain legible.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Project: Renovation of protected houses
  • Location: Bruges, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 304,76m2
  • Study stability: Geert Rotsaert bvba
  • Design: 2012 – 2014
  • Execution: 2015 – 2016

Image Courtesy © Filip Dujardin

A patio and a sloping roof between the existing gable roofs transform the attic into a fully usable space and activate the residual space between the roofs. The darkest space (dining area) opens up until the roof ridge.  This area has a view on the activities of the brewery of the inner square through a more industrial looking balcony .

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

A vide connects the different floors to each other and brings light from the patio and the trapezoidal window in the attic to the heart of the home. A new stair, above the existing stair, makes the formerly unused attics accessible and answers to the requested enlargement of the house. Together with the patio, the stair and vide activate a typical leftover space.

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

The elevator and the toilet are housed behind recuperated historic cabinet doors. A shaft is placed behind an authentic cabinet door to make the house accessible with a lift in the future. An old passage way to the house of the grandfather on the first floor is reopened. The existing spatial format at the front remains and accommodates the more closed functions of the house.

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

Waste heat from the adjoining brewery heats the house and rainwater is recuperated. The site is close to public transport, in the touristic area of Brugge. The interventions are invisible from the lively public square at the front of the building. The renovation reallocates a historically valuable building and guarantees its existence for future generations.

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

Tags: ,

Categories: House, Renovation, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise