Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Centro di Medina private clinic in Conegliano, Italy by Mario Mazzer Architects

 
October 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Mario Mazzer Architects

This project is an extension of “Centro di Medicina”, a medical private clinic located in Conegliano (TV), Italy. The new volume is connected to the original one through a suspended glass walkway.

South East view, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

  • Architects: Mario Mazzer Architects
  • Project: Centro di Medina private clinic
  • Location: Conegliano, Italy 
  • Photography: Studio Gardin-Mazzoli
  • Structural engineer: Studio Sedi _ Engineer Roberto Pavan
  • Construction company: Cazzaro Costruzioni
  • Supervision: Arch. Mario Mazzer
  • Bldg. area:  2.400,00 MQ
  • Completed date: February 2015

North view by night, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

The building has a dark appearance associated to a compact, stereometric and representative form with a contemporary and alternative language that is different to the one of common hospitals. This monolithic volume is distinguished by the protruding staircase along the east facade, a plastic and dynamic element, almost an extruded body that runs diagonally across the surface.

North West view by night, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

Stairs view, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

The solid and sculptural impression is strengthened by the choice of black color, played down by a crescendo of green foils that slightly protrude from the surface of the façades.

This seemingly introverted box opens to the outside on the north side with an almost full height glass surface: the facade of the main entrance is a transparent screen that reveals the activities taking place inside the building.

The seamless circulation occurs between the surgery rooms positioned along the outer perimeter and the service areas grouped in the center. The architecture of the interior, with its backlit glass walls, stands in marked contrast to the solid and dark exterior.

Hall, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

Internal stairs, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

The building has been designed following a green concept: the crawl space in cellular glass, the ventilated façade, the low-emissivity glass, the LED lighting, the photovoltaic system, the recirculation of indoor air, solar panels, reduce the energy consumption of more than 50%.

Cellular glass is an excellent thermal insulator. The gravel cellular glass is produced by the recycling of glass, which may be reusable or recyclable at any time.

The ventilated façades, consisting of sandwich panels with an air chamber and an insulating panel of 20 cm, allow to the air inside them to flow for a chimney effect in a natural way, improving thermo- energy performances.

View, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

East view, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

The low emissivity glass prevent the escape of thermal radiation emitted by the heating elements allowing a considerable saving of heating energy costs.

The air conditioning system controls temperature, humidity, speed and air purity conditions both in winter and summer. A filters’ system protects from bacterial invasion and provides healthy indoor air. The recirculation of the indoor air allows a heat recovery up to 90%.

The building has drop awnings in order to protect the building from solar summer radiation.

East view, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

Waiting room, Image Courtesy © Studio Gardin-Mazzoli

The project shows how, for the construction sector hospital as well, usually not taken into consideration in Italy from a formal point of view, it is desirable an attention that gives positivity to the architecture addressed to sick people.

In fact the main focus of the project was to find solutions that promoted the physical and psychological comfort of operators and patients.

Desk, Image Courtesy © Mario Mazzer Architects

Concept, Image Courtesy © Mario Mazzer Architects

Tags: ,

Category: Clinic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise