Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

A MUSIC ROOM in Schriesheim, Germany by Studio Becher

 
October 18th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Studio Becher

Perched on the beautiful Branich hill in Schriesheim near Heidelberg, this music room with roof terrace for a violinist offers an unforgettable panorama of the Upper Rhine Valley and the Rhine-Neckar metropolitan region, with Speyer Cathedral in the far south, and Biblis nuclear power station in the north.

Image Courtesy © Studio Becher

  • Architects: Studio Becher, London; Joachim Schuhmacher, Schriesheim (site architect)
  • Project: A MUSIC ROOM
  • Location: Schriesheim, Germany
  • Structural engineer: Ingenieurbüro Thulke, Mannheim
  • Timber construction: Georg Grüber, Schriesheim
  • Windows and joinery: Armin Dremel, Schriesheim
  • Render system: Vasco Pereira, Schriesheim
  • Contract value: €90’000
  • Gross internal area: 23m2
  • Project duration: 2013-2015

Image Courtesy © Studio Becher

Built by a widowed mother of two in 1958, the original blockwork house was converted into a two-family house in 1974 with the option to vertically extend at a later stage. The resulting 50m2 roof terrace proved to be too large and exposed to the elements to be used comfortably. The music room sits atop half of the 1974 extension, and, along with the new timber decked terrace, is the last piece in completing the house.

Image Courtesy © Studio Becher

Image Courtesy © Studio Becher

New building regulations and the fact of current inhabitation called for a light and fast construction method. Designed as a prefabricated timber frame construction, the lightweight structure of the room and terrace was delivered in fi ve parts and erected in a single day.

The sandwich walls are insulated with wood fi bres blown under high pressure into the construction. On the outside the timber structure is clad with an insulated render system in a dark-beige colour on wood fi bre boards. The deep and distinctive horizontal brush fi nish of the mineral render is in stark contrast to the smoothed walls inside.

Image Courtesy © Studio Becher

Image Courtesy © Studio Becher

The dominant colour inside is dark brown. Used for both the walls and the ceiling it is contrasted by the pine wood window frames and sills, and the maple wood of the fl oor. The dark hue dims the generous sunlight which travels through the large openings and which is refl ected by the pale floor.

The three openings are positioned in such a way that they offer unobstructed views onto the valley immediately after entering the music room from the existing living room.

All windows are top hung and fully reversible aluminium clad timber windows. A deep canopy on the west facade protects the panorama window from direct sunlight. Eight curtains are drawn into niches integrated into the structural mullions of the panorama window. The small side window and the sliding door can be closed with insulated aluminium roller shutters.

Image Courtesy © Studio Becher

Image Courtesy © Studio Becher

Like the floor, the bespoke door is made from maple wood but stained dark to match the walls. Similarly, all services parts such as sockets, switches, luminaires and radiators are of anthracite colour.

The music room provides a low carbon, sustainable and recyclable contribution to contemporary architecture. It was designed, cost-estimated, specifi ed, tendered, negotiated and contracted by Studio Becher, London. A local architect was commissioned to coordinate the construction site. The London offi ce of Studio Becher remained lead designer during the construction phase, visiting the site on a regular basis.

Related posts:

Tags: ,

Category: Music Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise