Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House To See To The Sky in Zapopan, Mexico by ABRAHAM COTA PAREDES Arquitectos

 
October 18th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: ABRAHAM COTA PAREDES Arquitectos

The house expresses the search for an introspective architecture, an architecture that envelopes itself, where privacy is the best gift.

The project is an evolution of the concept of the screen wall, an idea arising from the exercise of homes in gated communities, where the search for privacy and wealth of interior space, cause a mechanism of introspection. The site, between party walls, is located in the foothills of the spring forest in the city of Guadalajara Mexico. The distribution reflects the direction of the terrain: west-east.

Image Courtesy © Onnis Luque

  • Architects: ABRAHAM COTA PAREDES Arquitectos
  • Project: House To See To The Sky
  • Location: Fraccionamiento Los Robles, Zapopán Jalisco, Mexico
  • Photography: Onnis Luque
  • Structural engineering: ROMVIR engineering Ing. Román Virgilio.
  • Contributors: Arq. Álvaro Beruben Galván
  • Gross built area: 229m2

Image Courtesy © Onnis Luque

The living-dining spaces are located to the east, to get more sunlight and morning warmth through large windows, and the services are located to the west and north.

To provide privacy, a concrete screen wall prevents us overlooking the street and garages, creating an indoor garden that becomes the heart of the house. Thus producing a kind of open pavilion surrounded by green. The staircase is hidden behind walls, dividing public and private areas.

Image Courtesy © Onnis Luque

Image Courtesy © Onnis Luque

The screen wall serves as the primary structural element of the house. Thanks to the design work of purification in the structural design, we could have a clean design, devoid of vertical elements, cleaning the space and at the same time with the effect that most of the weight of the house rests solely on the right end of the concrete wall.

Image Courtesy © Onnis Luque

Image Courtesy © Onnis Luque

Upstairs, the perimeter walls extend towards the front, cantilevering over the garden and the garage, locking the house in itself, forcing the user to look up at the sky and discover the relationship with the garden on the ground floor. The house catches you from when you cross the threshold of the screen wall floating on the garage, you are surrounded by an architecture that seems to envelop you and make you discover it.

Image Courtesy © Onnis Luque

Image Courtesy © Onnis Luque

The formal result appears to be two overlapping parallelepipeds with the necessary openings to frame the views. The union of the two parts in elevation seeks the golden ratio. A thin groove divides the concrete wall into two, right where the square of the golden rectangle is delimited.

Image Courtesy © Onnis Luque

Image Courtesy © Onnis Luque

Image Courtesy © Onnis Luque

Image Courtesy © Onnis Luque

Image Courtesy © ABRAHAM COTA PAREDES Arquitectos

Image Courtesy © ABRAHAM COTA PAREDES Arquitectos

Image Courtesy © ABRAHAM COTA PAREDES Arquitectos

Image Courtesy © ABRAHAM COTA PAREDES Arquitectos

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise