Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Aalto University, Otakaari 1 in Helsinki, Finland by Architects NRT Ltd

 
October 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Architects NRT Ltd

The former main building of the Helsinki University of  Technology took on a new role when three universities  were merged as Aalto University in 2010. The Otaniemi  Campus designed by Alvar Aalto was chosen as the shared home of the Aalto Schools of Engineering, Business and
Arts & Design.

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

  • Architects: Architects NRT Ltd
  • Project: Aalto University, Otakaari 1
  • Location: Otakaari 1, 02100 ESPOO, Helsinki, Finland
  • Photography: Tuomas Uusheimo
  • Software used: ArchiCAD versios 13-16 and we also used several other programs for text editing, listings, and layouts.
  • Detailed information: Former TKK main building Original design by Alvar Aalto 1964 Phase 2-4 renovation
  • Client/Contractor: Aalto University Properties Ltd.
  • Project acquisition method: Bidding competition 2009

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

  • Partner in charge: Teemu Tuomi, architect SAFA (2008-2012 architect Matti Nurmela)
  • Principal designer: Tuomo Remes, architect SAFA
  • Project architect: Tuomo Remes, architect SAFA
  • Architectural design team: Teemu Tuomi, architect SAFA Matti Nurmela, architectSAFA Tuomo Remes, architect SAFA Timo Kilpiö, interior designer SIO Kristiina Suoniemi, interior designer SIO Jani Koivula, interior designer SIO Heikki Ruoho, interior designer SIO Tuula Olli, architect (B. Sc.) Susanna Anttila, architect SAFA Tommi Suvanto, architect SAFA Kimmo Roponen, architect Heikki Saarinen, designer, IT- manager Tuula Hikipää, design assistant Sini Papakonstantinou, interior designer Mila Viksilä, design assistant.
  • Client representative: Jarmo Wilander, Aalto University Properties Ltd.
  • User representative: Jarmo Tiirikainen, Consultant / Aalto University Properties Ltd. Pauliina Skyttä, Aalto University
  • Building consultant: Olli Jaakkola, Juha Pesonen, ISS Proko Oy
  • Structural designer: Keijo Saloviin, Design Office Pontek Oy
  • HVAC designer: Paavo Tikkanen, Design Office Olof Granlund Oy
  • Electrical designer: Kirsti Pakkanen, Design Office Projectus Team Ltd.
  • Geotechnical designer: Ari Lepoluoto, Design Office Akukon Ltd.
  • Acoustic and AV designer: Juha Storm, Design Office Akukon Ltd.
  • Additional information: Cost of renovation approx. €60 million
  • Total area: 47 985 brm2 (whole structure), 23 230 brm2 (2nd phase permitted renovation area)
  • Volume: 183 879 m3
  • Year finished/estimated date: 2015

    Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

    Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

The main building was originally completed in two stages in 1964 and 1974. The entire building was in need of renovation to bring it up to a modern-day university’s needs, including improved accessibility and flexible educational spaces. Some facilities were repurposed as they no longer served their original function. The HVAC systems, safety exits and fixtures were  also in need of modernization.

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Renovating such a prestigious landmark – exemplifying as it does a ‘total work of art’ – was a challenge. With the advent of flexible working and learning practices, old buildings – even masterpieces – must adapt to changing user needs to maintain their value. Retrofitting flexible educational spaces in an old building without altering the original architectural concept is difficult, however. The building required new HVAC systems and safety exits for which no space was allocated in the original plan. Architects NRT showed exemplary skill in overcoming these challenges in their tailored planning and execution.

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Each wing – variably 2-4 storeys high – is designed to function as a separate building linked to the campus complex. The main volume is rhythmically articulated by small courtyards. Aalto

envisioned a leafy, American-style enclosed campus with  paths traversing the yards between the main building, library  and shop. The striking, auditorium-like roof of the low-rise  main building is an iconic campus landmark.

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

The main façades, spatial logic and detailing were fully  preserved, with the entrance hall, auditorium and main cor- ridors superbly restored to their former glory. The workroom wings underwent heavier modifications, with spaces opened  up for greater flexibility. Most of the new ventilation engine rooms are now located in the basement, maintaining the hori-zontal profile of the teaching wings. The architects preserved the most valuable features of the architecture in a logical  hierarchy. The laboratories, studios and lecture rooms were  converted into open spaces that can be furnished adaptably  to serve group learning activities. The open-plan work hubs  are spatially ingenious, though the furniture could be more inspiring and better balanced with the architecture.

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Today the architect is no longer a ‘creative genius’ so much  as a ‘master negotiator’ who strikes a balance between  the project’s architectural aspirations, the wishes of various  user groups and other practical requirements. In this project,  Architects NRT successfully reconciled goals that were to  some extent contradictory. The building was still in use by  the university when the renovations began, and its user base  expanded after the school became part of Aalto University.  NRT did excellent work in catering to the needs of all of  the school’s faculties in this ambitious renovation project. HR

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Image Courtesy © Architects NRT Ltd

Image Courtesy © Architects NRT Ltd

Image Courtesy © Architects NRT Ltd

Image Courtesy © Architects NRT Ltd

Image Courtesy © Architects NRT Ltd

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Auditorium, Campus, complex, Library, School, University, University Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise