Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House ERG in Montreux, Switzerland by Ralph Germann architectes

 
November 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Designed originally for construction workers of the railroad connecting Montreux to the Rochers-de-Naye, this modest house was built in 1911 with large stone blocks found in the ground dug for the rail. Constructed on a sloping hillside, lined with a terraced garden, it offers a breathtaking view of the Alps, Lake Geneva and the Riviera.

Image Courtesy © Lionel Henriod

Image Courtesy © Lionel Henriod

First tenant and later owner, architect Ralph Germann’s renovation of the building shows visible signs of the transformation on the external facades. Completely emptied, the building kept only from its original design the central staircase with its walnut and wrought iron fence. This cage that originally served three apartments was opened to link together all the floors of the house, now concentrated in a single entity.

Image Courtesy © Lionel Henriod

Image Courtesy © Lionel Henriod

To strengthen the link between the levels, the architect imagined an original solution. The load-bearing walls in the staircase were opened to insert concrete open elements, built on site from molds. Responding to demands of heat and sound insulation, the creation of these concrete openings proved to be a very effective solution. Heat, light and sound passes, allowing the family members to communicate from one floor to another. In addition, these cavities also serve as storage spaces.

Image Courtesy © Lionel Henriod

Image Courtesy © Lionel Henriod

The ground floor contains the living room and the kitchen, connected to the garden. The master bedroom is strategically located in the centre of the house and the children occupy the top floor.

With its 80 m2 size, the parental floor is a large open and multifunctional space. The architect does not like single-function spaces. His ideal home is open, with little furniture, with as few doors as possible and discreet built-in cupboards hidden in architectural volumes. The few indispensable sliding doors disappear between walls, leaving thus the space completely open.

Image Courtesy © Lionel Henriod

Image Courtesy © Lionel Henriod

Between the big bed that seems to float above a concrete bench and the open shower, a wood stove stands opposite a work plan on the ground. Barely separated by a thin wooden screen designed by the architect, a bathtub stands in the middle of the room, facing the window with a view overlooking the lake and the Alps.

Image Courtesy © Lionel Henriod

Image Courtesy © Lionel Henriod

On the ground floor, craftsmen built the 5m60 long concrete kitchen isle which seems to be suspended 8 cm above ground. Blocks for storage spaces and the appliances have been directly integrated into the large cube. The original windows, narrowed down to thin vertical openings show the beautiful surrounding landscape.

Image Courtesy © Lionel Henriod

Image Courtesy © Lionel Henriod

Image Courtesy © Lionel Henriod

Image Courtesy © Lionel Henriod

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise