Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

A house with a view in Oakland, California by AxelrodArchitects

 
December 1st, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: AxelrodArchitects

The Oakland Hills house was built originally in 1939, the house renovation aimed to update the property by creating a modern, spacious interior, without expanding its original footprint.

Image Courtesy © AxelrodArchitects

  • Architects: AxelrodArchitects
  • Project: A house with a view
  • Location: Oakland, California, USA
  • Area: 2,150 sq. ft.
  • Date of Completion: 2016

Image Courtesy © AxelrodArchitects

The two-level house is perched on a hillside lot, overlooking Oakland and the San Francisco East Bay.

The effect of opening the house up to light and views has an expansive effect. The interior was reconfigured by opening up the entire back elevation to the dramatic views of the bay, while keeping it’s sloped ceiling and enhancing the symmetrical volume. The materials palette of contrasting dark wood flooring and white walls, and cabinetry throughout, creates a monochromatic and striking feel within the space.

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Indoor/outdoor living flows onto the large exterior decking. The firm matched the interior stained black oak wood flooring to the blackened cedar wood outdoor deck, which provides a place to take in the views. A louvered screen by the entrance separates the entry area from the living space, while providing a glimpse of the dramatic bay scenery beyond.

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Entrance of the house starts while entering the front yard. In order to reach the front door, the pathway, made of rectangular concrete slabs, with light balls in between, wraps around an 100 years old Redwood tree that was retained during the renovation process.

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Entering through the offset pivot door, the extra wide opening frames the view of a light, bright living space and a panorama of the bay. A large, ample dining and living space stretches across the entire back of the house, taking advantage of the views, day and night.

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

An entry level bedroom with ensuite bathroom is tucked into the quiet space behind the stair and living areas. This dramatic staircase gives way to the lower level of the master bedroom, study and bathroom.

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Image Courtesy © AxelrodArchitects

Tags: ,

Categories: Hill House, Renovation, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise