Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Piedmont Retreat in Durham, North Carolina by Tonic Design

 
December 6th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Tonic Design

Wrapped in vertical stripes of Corten® steel street-side, with vast expanses of floor-to-ceiling glass and cantilevered windows overlooking the forest behind it, a modern house sits quietly in the corner of a cul-de-sac in Durham.

Image Courtesy © Tonic Design

  • Architects: Tonic Design
  • Project:Piedmont Retreat
  • Location: Durham, North Carolina, USA
  • Contractor: Tonic Construction
  • Landscape Architect: David Swanson
  • Structural Engineer: Lynch Mykens Engineers
  • Custom Metal Work: Arrowhead
  • Baba Wood Floors: Reclaimed oak from Durham
  • SF: 3800 (heated)

Image Courtesy © Tonic Design

Katherine Hogan, AIA, and Vinny Petrarca of Tonic Design in Raleigh are responsible for this creative two-story, 3800-square-foot, single-family structure that will, as the steel continues to weather, blend into the natural setting and never need painting. Their clients loved the concept since they wanted a low-maintenance house with a modest public presence.

The owners also wanted to maintain direct visual connection to their beautiful wooded site. The abundant glazing fulfills that wish.

Image Courtesy © Tonic Design

Form Follows Function: To create the innovative form and floor plan, the designers worked from the concept of a single square mass of space. They divided the mass into two halves: one for “public” spaces, one for private. Then they separated the two volumes and fanned them out to open the center of the composition to views of the natural environment, which created a protected exterior courtyard. Through this form, the two halves also face each other across the courtyard. As a result, the homeowners can enjoy the exterior of their new house from the interior and watch the steel reach its ultimate patina.

Image Courtesy © Tonic Design

Old/New, Raw/Refined: The homeowners also wanted to use reclaimed and repurposed materials wherever possible. Hogan and Petrarca used this directive to create contrasts between old and new, raw and refined. Complementing the steel-glass contrast, new modern fixtures and finishes juxtapose with reclaimed-wood floors, recycled factory lights, and elements from the couple’s collection of art, objects, and furniture.

Image Courtesy © Tonic Design

Public/Private: While the steel provides an exterior barrier, of sorts, between the family and the street, interior spaces are open and fluid, shifting perspectives throughout the house as the inhabitants move from the “public” volume of living, dining, and kitchen areas to the private volume of bedrooms and baths, all on one floor. Light-filled walkways join the two portions. The lower level is intended for guests and includes two bedroom suites on opposite sides of the floor for privacy and a two-car garage.

Image Courtesy © Tonic Design

Image Courtesy © Tonic Design

Image Courtesy © Tonic Design

Contact Tonic Design

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise