Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Narrow House in London, England by FORMstudio

 
December 7th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: FORMstudio

The narrow deep plan of this tall terraced late 19th century building was ill-suited to its previous use as offices, with escape distances pre-determining the necessity for the centrally located lift and stair core that sub-divided the floor plate into small inflexible work spaces.

This configuration was, we recognised, ideally suited to the creation of residential space though, with naturally-lit rooms of domestic scale located to the front and rear, and support spaces located inboard around the retained central stairs and lift. A use further suggested by the domestic style of the Dutch-gabled brick front elevation.

Image Courtesy © BruceHemming

  • Architects: FORMstudio
  • Project: Narrow House
  • Location: London, England
  • Photography: BruceHemming
  • Software used: Autocad, SketchUp

Image Courtesy © BruceHemming

A change of use was therefore recommended to our developer client, with Planning Consent subsequently granted, contrary to local policy, for the creation of a luxurious 4-bedroom house.

FORMstudio has developed something of a speciality in adding value to unpromising plots by radically rethinking the site’s potential through imaginative, adaptive transformation of redundant spaces.

Image Courtesy © BruceHemming

Image Courtesy © BruceHemming

Subtle changes to the section of the building have created external spaces and allowed natural light to penetrate deep into the plan. These include the creation of a soaring 6m double-height kitchen/dining space opening onto a small new ground floor courtyard; the replacement of the original hipped roof with an additional split-level studio floor with terraces front and rear; and the creation of an entry courtyard recessed behind a decorative metal screen that echoes the proportions and format of a shopfront on the pavement line.

Redundant storage spaces in the artificially-lit lower ground floor have been given new life as a state-of-the-art cinema and gym; with sophisticated systems throughout the house providing control of lighting, AV, blinds, heating/air con and blinds via hand-held tablets. New and existing fabric has high levels of insulation and air-tightness whilst MVHR systems, air-source heat pumps and low-energy LED lighting help limit environmental impact.

Image Courtesy © BruceHemming

Image Courtesy © BruceHemming

The retention of the existing passenger lift and adherence to Lifetime Homes standards mean that the house can be a proper family home for all potential occupants.

Fastidious detailing and a limited palette of high quality materials, together with a fire-engineered approach to layout (removing the necessity for lobbies), have helped to create a calm restful interior with a good spatial flow between the 6 floors of accommodation.

Image Courtesy © BruceHemming

Image Courtesy © BruceHemming

The house is now a tranquil oasis of calm despite being located in the bustling centre of Covent Garden. Planters at the ground floor and window boxes to the sash windows have been added on the street elevation to provide vegetation as a foil to the hard materials of this dense urban environment.

As part of the landscaping scheme to the rear courtyard, tall bamboo canes accentuate the height, providing a living green wall that can be enjoyed from the interior spaces through the glass, whilst a water feature in the corner provides calming sound and gentle movement. The planting to the roof terraces provides year round colour and screening, offering rare outdoor relaxation and entertaining space high above the rooftops with views over the West End of London.

Image Courtesy © BruceHemming

Image Courtesy © BruceHemming

The client was delighted with the result, saying “The house they have designed is spectacular and agents and others have all commented on its brilliant design and have said it’s the best freehold house in Covent Garden. The design was inspired and again the attention to detail was so impressive.”

Image Courtesy © BruceHemming

Image Courtesy © BruceHemming

Image Courtesy © BruceHemming

Image Courtesy © BruceHemming

Image Courtesy © FORMstudio

Image Courtesy © FORMstudio

Image Courtesy © FORMstudio

Image Courtesy © FORMstudio

Related posts:

Contact FORMstudio

Tags: ,

Categories: Autocad, House, Residential, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise