Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Extension of offices for Byggom AB in Lund, Sweden by Johan Sundberg Arkitektur

 
January 4th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Johan Sundberg Arkitektur 

At the edge of every city there are sparsely populated areas with various industrial and commercial buildings and warehouses. The houses are practically indistinguishable from one another, often built in simple materials and using the same jargon. Areas like these are problematic for a number of reasons, and yet they are accepted as an unavoidable part of the urban nature, not unlike a paunch in middle age or rubbish outside of an ice cream dealer in the summertime.

Image Courtesy © Markus Linderoth

  • Architects: Johan Sundberg Arkitektur
  • Project: Extension of offices for Byggom AB
  • Location: Gastelyckan, Lund, Sweden
  • Photography: Markus Linderoth
  • Client: Byggom AB, Lund.
  • Cooperating Architects: Mattias Andréasson, Patrik Bengtsson, Staffan Rosvall
  • Construction year: 2014

Image Courtesy © Markus Linderoth

One of Lund’s construction firms has their office in the middle of one such area in the outskirts of the city. They wanted an extension that would break up the area’s mediocrity; an honest attempt to create an interesting experience for visitors as well as employees.

Image Courtesy © Markus Linderoth

Image Courtesy © Markus Linderoth

We opted for a simple, yet distinctive orientation for the extension, on the corner by the entrance. The new volume – including the window frames and details – are coloured reflex blue.  This volume was subsequently wrapped with metal sheets perforated by a lasercut grid forming a gradient on the façade. The titanium-powder-coated sheets slope along the central line, creating a screen that shifts three-dimensionally along the length of the façade as well as dissolves the corners of the structure.

Image Courtesy © Markus Linderoth

Image Courtesy © Markus Linderoth

With the grid gradient and the reflex colour behind, the varying depth and the shadow play it produces, the building appears to change depending on the time of day and the weather. The screen also doubles as a sunscreen, providing a certain protection to the offices within. For those familiar with the process, a particularly satisfying detail is that the sheets were made using only two templates, which were rotated and turned to create the final product. The construction firm also owns a mechanics workshop, which here got a perfect opportunity to put its talent on prominent display.

Image Courtesy © Markus Linderoth

Image Courtesy © Markus Linderoth

Image Courtesy © Markus Linderoth

Image Courtesy © Markus Linderoth

Image Courtesy © Markus Linderoth

Image Courtesy © Markus Linderoth

Image Courtesy © Johan Sundberg Arkitektur

Image Courtesy © Johan Sundberg Arkitektur

Image Courtesy © Johan Sundberg Arkitektur

Related posts:

Tags: ,

Categories: Extention, Office Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise