Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Screen House in Singapore by POIESIS ARCHITECTS

 
January 9th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: POIESIS ARCHITECTS

The Screen House is located on a triangulated plot of land somewhere in the western part of Singapore.  Prior to the rebuilding, the carparking for the house was located on a steep incline leading up to the 1st storey of the house which is approximately 2.5m higher than the adjacent road level.  In order to take advantage of the topography of the site, the decision was made to “carve” out a basement storey. With this strategy, the carparking area is hidden away.  An entire new basement storey could then be tucked neatly into the site. The new house from road level looks like a 2.5 storey house when in fact it is a 3.5 storey volume.

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

  • Architects: POIESIS ARCHITECTS
  • Project: Screen House
  • Location: Singapore
  • Photography: ROLAND TAN YEOW TECK 
  • Lead Architect: Tan Sok Tuan
  • Team: Ho Shok Wan, Eunice Wung Shuk Pui, Lim Huiling, Varit Charoenveingvechkit, Ong Sheng Hua, Wang Mei Yee
  • Structural Engineer: JS Tan Consultants Pte Ltd
  • M&E Engineer: B S Ong

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

  • Quantity Surveyor: BKG Consultants Pte Ltd
  • Main Contractor: H & D Construction & Engineering
  • ID Contractor: Liang Wood Design & Build Pte Ltd
  • Landscape Contractor: Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
  • Built Area: 950 sqm
  • Completion Year: 2017

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

Internal Garden Courtyard

Basements usually conjure up imageries of being dark and dimly lit. In this case, an internal garden courtyard is inserted into the center of the house. A central skylight fitted with Vari-shield self-cleaning glass provides day-lighting to flood the basement area. The Vari-shield glass is self-regulating much like transition lenses to regulate the amount of day-light into the internal area.

27 numbers of spherical pendants suspended at varying heights serves as an interesting counterpoint to the trees.

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

Screened Façade

Vertical trellised screen façade set at varying spacing follows the angulated façade to shield from the west facing sun along the front façade.

During the day, the house takes on a very “private” front shielded by the screened wall. The house transforms in the evening when lighted as artificial lighting from within creates a warm-glow to provide glimpses of the interior.

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

Image Courtesy © ROLAND TAN YEOW TECK

Image Courtesy © POIESIS ARCHITECTS

Image Courtesy © POIESIS ARCHITECTS

Image Courtesy © POIESIS ARCHITECTS

Image Courtesy © POIESIS ARCHITECTS

Image Courtesy © POIESIS ARCHITECTS

Related posts:

Tags:

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise