Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Villa Vingt in Lac-Beauport, Canada by Bourgeois / Lechasseur architects

 
January 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: v2com

The VILLA VINGT is anchored on a sloping site next to the ski resort Le Relais. The upper ground offers a magnificent view of the Laurentian hills and Lac-Beauport’s residential area. The project builds on the existing foundations of the client’s home in order to retain some acquired rights. The owners know the site’s qualities very well for having lived there many years.

Image Courtesy © Adrien Williams

  • Architects: Bourgeois / Lechasseur architects
  • Project: Villa Vingt
  • Location: Lac-Beauport, Canada
  • Photography: Adrien Williams
  • Structural engineer: DaVinci structures
  • General contractor: Vent du sud
  • Year of construction: 2017

Image Courtesy © Adrien Williams

The project is inspired by the site and its accentuated relief. Level 1 acts as a base; it leans against the ground and opens up completely to the north. The upper floor seems to float above the concrete ground floor. The living areas are cantilevered to create unique painting-like views. The maximized fenestration offers an unobstructed view of the mountain landscape. The roof overhangs stretch over the exterior decks.

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

The access road below ensures the privacy of living spaces despite the generous fenestration. As we approach the house, we discover the richness of the white cedar ceiling covering the upper floor. This warm material expands beneath the roofs to emphasize the continuity between the interior and exterior. Volumes and materials unite to create a distinctive entrance.

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

The sloped roof integrates the project into its built environment in a respectful way. The geometry of the volume and the choice of window positions create surprising atmospheres that change according to interior functions. The dining room’s zenithal skylight offers an elegant view of the treetops and allows indirect light to play on the cedar laths. The central concrete wall gives the project verticality. Its rough finish shows the marks left by the formwork. The staircase next to it reveals its richness through the duality of the authentic materials surrounding it, namely concrete and steel.

This home creates a strong presence in the panorama. The interaction between volumes and the main façade’s horizontality is reminiscent of some California villas.

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Bourgeois / Lechasseur architects

Image Courtesy © Bourgeois / Lechasseur architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential, Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise