Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Ballantrae Court in Florida by KZ Architecture

 
February 2nd, 2018 by Sanjay Gangal

Article source: KZ Architecture

This Residence was developed as a seasonal home in a golf community in South Florida.  The program specified ample guest accommodations for the clients’ extended family and friends.

The project involved a large program that would yield a massive home on a limited and restricted site.  The design strategy involved deconstructing the volume into pavilions that could generate a dialogue between built form and landscape and create intimate connections between the golf course and the living spaces.

View from the rear. Generous overhangs and louvers pervade throughout the structure to protect it from the harsh Florida sun. Spacious and distinct exterior living spaces such as terraces, porches and balconies continuously connect the structure to the outside, seamlessly integrating indoor and outdoor spaces, Image Courtesy © Robin Hill

  • Architects: KZ Architecture
  • Project: Ballantrae Court
  • Location: South Florida, USA
  • Photography: Robin Hill

The two sleeves of the projecting volumes in the rear, embrace the central courtyard in order to draw the intimate space in, while providing privacy from the neighbors, Image Courtesy © Robin Hill

The aesthetic of the project developed in response to the client’s wish for a modern house, and the community’s requirements for sloped roofs.  The zoning manual stipulated for a minimum 6/12 roof slope.  However, the design team was successful in obtaining a variance to adjust the slope to a 3/12 ratio for portions of the roof.

Courtyard. The shifting of masses towards the back of the building offers shade to the owners using the pool/BBQ area, Image Courtesy © Robin Hill

Entrance. The layers in the front provide an inviting pathway towards the home’s entry. The directional wood decking is framed by landscape, water and river rock gardens that prepares the senses to be engaged with natural surroundings. The path is highlighted by an archway that denotes the entry in dialogue with the stair’s sculptural bay window, clad in metal and louvers for sun protection and privacy from the street, Image Courtesy © Robin Hill

The house consists of a main volume, capped with a gable roof at the required slope and four shed roof legs at the lesser slope that define the house and frame the outdoor spaces in the front and the rear of the property. In the front, these elements materialize as an inviting entry porch on one side, and help transform what would be an otherwise massive three car garage on the other.   In the rear, the volumes thrust into the golf course, emphasizing the desired interaction between the landscape and the architecture. The home strives to embrace Florida living and be respectful of its context. The choice of materials which include zinc for the roof and “C” structures, natural coral keystone for walls and wood for ceilings and decks, reflect the vernacular building traditions of the area. The planes and volumes clad in these three materials, weave in and out of the structure defining the architecture throughout.

Stair. The palette of materials for the interiors echo the exterior of the home, with the metal and stone walls penetrating the volumes, as well as the seamless tongue and groove ceilings which span from exterior to interior spaces, Image Courtesy © Robin Hill

The home strives to reinterpret the traditional forms of the neighboring properties, creating a new aesthetic that is nonetheless respectful of its context, Image Courtesy © KZ Architecture

The house is furnished with multiple amenities, including media room, gym and guest offices, as well as outdoor courts, terraces, and gardens which are integrated with the living spaces in order to capitalize on the Florida climate, Image Courtesy © KZ Architecture

Bedrooms, Library, Media room and Gym are organized on the second floor along a U shape corridor, Image Courtesy © KZ Architecture

Sections, Image Courtesy © KZ Architecture

Elevations, Image Courtesy © KZ Architecture

The process of deconstructing the massive volume into pavilions to maximize daylight, cross ventilation, and dynamism into the spaces, Image Courtesy © KZ Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise