Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Restructuring Of The Richelieu Site in Paris, by Bruno Gaudin Architecte DPLG

 
February 8th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Bruno Gaudin Architecte DPLG 

An architecture of distribution

Armed with the finalized assessment, it became clear that a major axis of the architectural part of the project would have to be a reorganization of the distribution. Thus, new principles of distribution had to be defined in coherence with the larger architectural ensembles that structure the geography of the site.

Installed over the centuries and according to need, the site counts some some thirty more or less discontinuous existing staircases. However, their important number did not indicate a genuine distributive space but rather a random organization in a succession of commissioned pieces, passing from one gallery to another, from a reserve to a reading room, with nothing in between; all the interstices having been filled up under the pressure of the constant requirements for additional surface areas.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

  • Architects: Bruno Gaudin Architecte DPLG
  • Project: Restructuring Of The Richelieu Site
  • Location: 58 rue de Richelieu – Paris 75001
  • Photography: Takuji Shimmura, Marchand Meffre
  • Client: Ministry of Culture and Communication, Ministry of National Education – Higher learning – research and innovation
  • Delegated project management: Operator of patrimony and cultural real estate projects of (OPPIC)
  • Architects of Record: Atelier Bruno Gaudin & Virginie Brégal
  • Chief Project Architect: Raphaële Le Petit with Guillaume Céleste, Céline Becker and Nicolas Reculeau
  • Lighting engineer/designer: L’Observatoire 1 (Georges Berne with Emmanuelle Sebie)
  • Technical engineering firm: EGIS bâtiments

Like a hyphen, the glass gallery creates a link between the two sides of the Quadrangle, Image Courtesy © Marchand Meffre

  • Construction economist Monument Historique specialist: Thierry Hellec sub-contractor
  • Acoustical engineering firm: ACV Acoustique
  • Coordination with Fire Department and prevention specialists: Casso & associés Contracting authority Monuments Historiques for Listed Spaces
  • Phase 1: JF Lagneau architect in chief of Monuments Historiques and Cizel consultant economist
  • Phase 2: Michel Trubert architect in chief of Monuments Historiques
  • Cost: €70.8m excluding VAT
  • Surface Phase 1 and Phase 2: 68,000 m² SHON (Net Internal Area)

Image Courtesy © Marchand Meffre

Bruno Gaudin’s office responded to this fragmented system and these successions of rooms, with a series of de vertical distributive columns that enable the flow from the “cellar to the attic” of this vast architectural “mille-feuille.” These new vertical distributions as well as horizontal ones, oriented north/south and east/ west organized the technical networks as much as the movement of users and the easy access to the collections. This new layout had to ensure the longevity of the building’s functional purpose, whomever the users or whatever the limits of the departments may be, extending beyond the necessary requirements of the programming.

Image Courtesy © Marchand Meffre

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Thus, stairs and elevators are inserted into the interstices of the edifice, between the main rooms, without disturbing the unity. The great concrete cylindrical casks contain staircases made of metal grating, which play with transparency and with light penetrating through the columns of the light wells, transforming the safety upgrade project for the site into architecture of distribution.

Dual entrance lobby

The restructuring of the major distributions was also organized in relation to the redefinition of the spaces made accessible to the public and thus required clarity and obvious indications of flows.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Labrouste Reserve built in 1868: adapted and preserved in 2016, becoming a reading room, Image Courtesy © Takuji Shimmura

Two entrances offer access to a single lobby: courtyard side, garden side, two beautiful rooms for creating the thresholds for access to the Bibliothèque. The reception lobby is imagined as a transversal space linking the two sides of the Quadrangle, heretofore disjointed, as well as two large reading rooms – The Salle Ovale” (BnF) and the “Salle Labrouste” (INHA) – the ground floor and the piano nobile.

Apart from the indispensable renovation of each of the rooms for their given purpose, or from the creation of new spaces, it was obviously essential that Bruno Gaudin’s office needed to provide a new understanding of the site as a whole.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Jean Christophe Ballot

Through a composition based on the history of the successive rooms, the architect redlined the public reception areas with a lobby, they key space enabling visitors to grasp the building’s overall spatial composition and its main entities, for a transversal reading of the Quadrangle.

The creation of a new staircase included in the scope of phase 2 – for which construction will begin in 2017 – is indissociable from the overall project aiming to ensure improved reception of the public and a broader sharing of its rich collections.

The Viennot Gallery, housing the Dramatic arts collections., Image Courtesy © Takuji Shimmura

The glass gallery is a promenade on the roof. A skillful blending of stainless steel flooring and zinc
roofing, Image Courtesy © Marchand Meffre

The lobby will be accessible from the rue Vivienne as it is from the rue Richelieu. The new staircase will create a veritable transversal space running from one side to the other, from one institution to the other, and from one room to the other.

On the symbolic and the spatial level, the goal is to provide a new grasp of the site through this lobby and its staircase a the architectures of which it is composed.

The Salle Labrouste

Under the general framework of the Quadrangle’ upgrade, the project management for the renovation of the reading room known as the Salle Labrouste was entrusted to Jean François Lagneau, architect in chief of Monuments Historiques. “Labrouste had responded to the requirements of a relatively precise program, i.e., to enable readers to consult the printed matter of their choice, which, upon request, was brought to them from the stacks by library personnel, under the watchful eye of curators. The reading room being particularly encrusted with dust from the passage of time and, its uses remaining the same, a simple restoration that would have been both faithful and functional could have been imagined had two issues not arisen to eliminate this possibility: the first being the new program and the second the obligation to meet the inevitable necessity of upgrading the building to be compliant with the building code, which is nowadays particularly strict for this type of institution. We have managed to achieve this goal and the very slight visible transformations in the reading room made it possible to restore the colors to the original vibrancy Labrouste intended, while enabling this room to continue to play, under the conditions of our times, the role for which it was designed.”

Jean François Lagneau, ACMH

Rotunda of the floor under the rafters: meeting room and researchers’
reception, Image Courtesy © Takuji Shimmura

Rotunda of the ground floor: entrance of the École de Chartes, Image Courtesy © Takuji Shimmura

The suite of beautiful rooms extending from the main courtyard of the rue des Petits-Champs is comprised of a Vestibule and Reading room, an extension of the Book Reserve (the Magasin Central). This ensemble designed by Henri Labrouste was built between 1857 and 1868. The extensions in infrastructure and superstructure were designed by Michel Roux-Spitz in two stages: first, the creation of two underground levels between 1936 and 1938, followed by the addition of five upper levels between 1954 and 1959. The two underground levels of the reserves are comprised of a structure in reinforced concrete capable of supporting the metal framework of the additional levels above. During the preliminary study phase of the project, the question of whether the conserve or eliminate the Central Reserve was raised, owing to issues of safety and security that came to light – in particular, the stability in case of fire of cast iron structures – and of functionality, with the idea proposed of turning this space into a public reading room as an extension of the Salle Labrouste. Thus, from the start of the studies, conservation of the 11 superimposed levels of this immense “treasure chest” was far from certain. All the more so given the fact that, unlike the Salle Labrouste, this architectural ensemble is not inventoried by the Monuments Historiques and therefore not protected. It could even be demolished (!). On the other hand, if it were kept, there would be no restrictions requiring its restoration be perfectly identical to the original (which is also the case for many other areas of the site, see maps p. 10 & 11. In any case, the Central Book Reserve, a key element of the Richelieu site, is a unique space in the history of architecture.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

An undulating wood openwork screen attached to the former mezzanine structures the double height of the room and outlines the area to the right of the upper windows and connects this space with the lower reading areas under the ceiling, Image Courtesy © Takuji Shimmura

The Central Book Reserve is a particularly emblematic example of the site’s stratified history. Given its value as an exceptional element, Bruno Gaudin’s office decided to “rediscover” this industrial architecture Henri Labrouste imagined and built. However, as the Reserve had undergone a major transformation in the 20th century, carried out by Michel Roux-Spitz, a composite ensemble would have to be delivered in 2016.

Here is perhaps the best expression of the architectural project conceived by the office of Bruno Gaudin, i.e., a “weaving” together of techniques, architecture and history, a moment when upgrading to current building standards becomes a tool of architecture to be implemented in spaces of high value in terms of heritage. The unlisted spaces provided the basis for an architectural rethink, and the work on the Labrouste Reserve offered an opportunity to illustrate the reinterpretation of a major historical space of the site. This work began first of all with a very deep stripping down of the elements that had been added over the course of densifications (multiple elevators, and book elevators, additinal stacks, cladding, drop ceilings, etc.). This offered the opportunity to expose the metal additions made by Roux-Spitz (1930s and 1950s), which he had intricately woven into Labrouste’s structure. Here, the determination to highlight the history of the Reserve is associated with the use of a contemporary architectural vocabulary (aluminum grates, stainless steel mesh, LED lighting, ductwork for wiring, ventilation, etc.)

An undulating wood openwork screen attached to the former mezzanine structures the double height of the room and outlines the area to the right of the upper windows and connects this space with the lower reading areas under the ceiling, Image Courtesy © Takuji Shimmura

An undulating wood openwork screen attached to the former mezzanine structures the double height of the room and outlines the area to the right of the upper windows and connects this space with the lower reading areas under the ceiling, Image Courtesy © Takuji Shimmura

Today, the Reserve has seen its overhead lighting (artificial) restored thanks to the new ceiling, which is now reflective, as well as to the transparency that is part of the cast iron floors, contrasted with the aluminum grates (smoke removal and accessibility). Roux-Spitz’s columns, which tell the story of time and the history of the transformations the library has undergone, have also been revealed.

Finally, the link between reading room and its reserve has been restored through the central “nave” and the transparency of the very large interior window. Thus, the project and tools implemented have revealed all the poetry of the interior spaces.

Image Courtesy © Marchand Meffre

The reading rooms

Each of the six reading rooms located within the scope of phase 1 has undergone an architectural intervention adapted to its specific heritage features. Some are new, like the one of the performing arts and the Ecole des Chartes on the ground floor; others have been maintained in their original locations, like the Salle des Manuscrits (inventoried by Monuments Historiques) and the Salle Labrouste (listed by the Monument Historiques). Finally, the Labrouste Reserve has kept its old wood/ metal self-supporting stacks and flooring of cast iron grates, while henceforth also receiving readers’ places, which are in places slipped into the stacks, in the heart of collections. Applying another approach to renovation, the second reading room of the École des Chartes has been nestled in the wood gallery of the Petits-Champs wing.

The works for upgrading to code have been adapted in a way that is architectured according to the spaces. They are either visible or hidden, sculpturing the walls, ceilings, and windows. New or installed in heritage areas, these rooms are always inspired by the genus loci.

Roux-Spitz Reserve in the upper floors built in the1950s: conserved and adapted in 2016, Image Courtesy © Takuji Shimmura

The Viennot Gallery & the Gallery des Petits Champs

The two beautiful galleries by Henri Labrouste, old models for storing collections prior to the invention of book stacks of the type found in the Central Book Reserve, have been preserved. They are comprised of self-supporting wood and metal shelving and a floor covered in cast iron grates. The Viennot Gallery, which houses the collections on the Performing Arts, is placed on display through the glass curtain wall of the public circulations. The space has been completely renovated and made compliant with code (paint, lighting and diverse technical integrations). It is not open to the public, which explains why the cast iron grates and guardrails remain unchanged. Entirely renovated and brought up to code, the Gallery des Petits- Champs is adapted to serve as a second reading room that is accessible to the public for the École des Chartes. Thus, the cast iron grates are covered with aluminum rates and the guardrails heightened and covered with stainless steel mesh (same arrangement for the Central Book Reserve). Like the Central Book Reserve, reading places are slipped in among the collections in the stacks. For each of these galleries, the intervention involved the rediscovery of the original paint from the Labrouste period on ceilings (painted beams and ceilings), technical integration, the refurbishing of furniture, and finally the highlighting of these rooms with adapted lighting, further enhanced by the interplay of light with the transparency of floors in aluminum and cast iron grating.

Reconstitution of stone wainscoting removed in the 1980s, Image Courtesy © Takuji Shimmura

The rotundas

The Petit-Champs rotunda is a superposition of three rotundas, the result of which after the works clearly illustrates the typologies of the architectural choices. These linking heritage spaces have been reworked to serve the desired functionality and each one features an adapted vocabulary.

Thus, the rotunda located on the ground floor is now the entrance to the l’École des Chartes: its adaptation to the new program and technical upgrading to code is expressed through an architectural project utilizing a contemporary vocabulary of wood, stone, glass and metal. The corridors and curved partitions have been raised and highlighted with artificial light.

The majestic chandelier marks the entrance on the rue Richelieu side and designates the axis of the Labrouste “enfilade.”, Image Courtesy © Takuji Shimmura

On the first floor, the heritage reserve referred to as the “salle des donateurs” (donors’ room) has become the reserve room for the precious works of the École des Chartes and an exceptional working room. Here, the original décors by Labrouste have been uncovered and cleaned. The only visible element of the delicate work of technical integration, the modern stainless steel chandelier floats above, suspended by steel cables. The interplay of its scattered reflections and the materials in the room throw light onto the paintings on the ceiling. It also sheds its lights on the great round table planned for this beautiful room.

Finally, on the second floor, the dome of the reserve is located under the roof and has been transformed into a working and meeting room, displaying its entirely reconstituted wood architecture, now highlighted by the interplay of artificial light and light from the skylight.

David Paul, Image Courtesy © Bruno Gaudin Architecte DPLG

Image Courtesy © Bruno Gaudin Architecte DPLG

Image Courtesy © Bruno Gaudin Architecte DPLG

Organizing scheme of the Quadrangle up to the first half of the 19th century: two large courtyards, two worlds separated by the great longitudinal common wall, Image Courtesy © Bruno Gaudin Architecte DPLG

Related posts:

Tags: ,

Category: Restoration

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise