Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Dovecote-Granary in Ponte de Lima, Portugal by Tiago do Vale Architects

 
February 11th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Tiago do Vale Architects

The Dovecote-Granary is a place of serenity and introspection, where one can establish a strong connection with both nature and oneself. Without a conventional function the space is its own purpose: a treehouse-temple of sorts.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: Tiago do Vale Architects
  • Project: The Dovecote-Granary
  • Location: Ponte de Lima, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Client: António Paulino, Casa do Cruzeiro
  • Architecture Team: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde, with Maria João Araújo, Camille Martin, Eva Amor, Hugo Quintela
  • Footprint: 183 ft2 (17 m2)
  • Construction Area: 452 ft2 (42 m2)
  • Project Year: 2015-2016
  • Construction Year: 2017

Image Courtesy © João Morgado

Its roots are humble, though unexpectedly pragmatic, creative and sophisticated in their design and solutions: a precious little jewel of vernacular Minho architecture.

Originally built in the late XIX century, its starting point were two traditional northern Portugal maize granaries standing over granite bases. A common roof united them under which there was a dovecote. Finally, the space between the two granaries was used to dry cereals, with two huge basculating panels controlling the ventilation.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

This incredible design was an unusual but smart combination of three very common vernacular typologies (granary, dovecote, drying shed) that are still part of our collective memory. The execution, unfortunately, was not without its problems.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Built out of oak wood, the structure was under-dimensioned for the demands of that construction and, receiving no proper maintenance through an important part of its life, the wood rapidly decayed: though still kept standing by steel cables stretched from the adjacent trees it was unsalvageable.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The rotten wood pieces, nevertheless, allowed for the full documentation of the design and constructive techniques of the building as it was when last usable, opening the doors for a piece by piece reconstruction, in the same vein as the Ise Jingu rebuild every 20 years in Japan, but here at the scale of rural northern Portugal, preserving an interesting built vernacular document and using local artisan traditional knowledge to achieve it.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Times changed, though: there’s no farming on the property anymore, so the rebuilt Dovecote-Granary will not serve its original functions in the foreseeable future. It won’t have a specific use either: it will be what the nature of the space lends itself to be.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

These circumstances implied not only reconstruction but also transformation, giving form to the theme of the project. The result is an element by element rebuild of the Dovecote-Granary, with an intricate redesign of all the subtle carpentry details and a limited set of surgical interventions that will allow for its safe and renewed use.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

To fix the original structural fragility a small number of cross-members was inserted in strategic locations, reflecting solutions found in buildings of similar age, construction techniques and typology.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Two new foldable wood stairs lead inside both granaries and an interior staircase rises to the dovecote, finally making that magical space accessible.

This project matrix was of a strict reconstruction with the added requirement of the most minute intervention to render it usable, enabling the minimal necessary connections inside and out.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The Dovecote-Granary is now a sanctuary among the tree canopies, an iconic shape in the rural landscape of the Minho region, and the experience of the dancing leaf shadows, the gentle crossing breeze and the birds chirping in a late summer afternoon fully defines its new purpose, function and use.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

Related posts:

Tags: ,

Category: Barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise