Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

First CLT Multi comfort office building in Covasna county, Romania by Tecto Arhitectura

 
February 11th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Tecto Arhitectura

Tecto Arhitectura was appointed to design the new office building in Reci, Covasna, as the first large scale project with CLT structure in south-east Europe. The goals of the client extended from making a statement about its high standards and interest in high performance use of wood to the point of having a comfortable and proper office as part of a larger work site.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

  • Architects: Tecto Arhitectura
  • Project: First CLT Multi comfort office building
  • Location: Reci, Covasna county, Romania
  • Photography: Cosmin Dragomir
  • Software used: ArchiCAD, Robot, MagiCad, DIALux
  • Architect practice: S.C. TECTO ARHITECTURA S.R.L. arch. Sergiu C. Petrea, arch. Cristina Petrea, arch. Sabrina Ene, arch. Sebastian Apostol, arch. Tania Bancila
  • Structure: Arh Cons Proiect, Eng. Nicu Curcudel
  • MEP and HVAC: Hard Instal Consulting Eng. George Popescu, Eng. Vali Scutaru Global Instal, Eng. Andrei Toma, Eng. Roman Chistol Econtech Theiss, Eng. Kurt Theiss

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

The project concept aimed to respond to the required two-stories for around sixty people based on client’s design brief, meant to be made of massive timber (according to Austrian and Romanian regulations) and complying to the standards for Multi Comfort criteria (according to the guidelines enlisted by Saint Gobain). The project strategy was, therefore, based on utmost ecological and long-term sustainability. But, both the interior space and the exterior volume were subject to aesthetic and functional design. The organizational hierarchy imposed the relative separation of two significant spaces, namely the ground and the first floor, while the fluidity of the workflow influenced the internal organization of the ground floor spaces, which benefit from large open offices.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

One common characteristic of all the spaces is the close connection to the exterior, which was dealt with in both direct manners, such as the large window opening towards the surrounding hills and in more metaphorical ways, such as the visible wood ceilings and partitions, who enforce the wood image all over the space. Besides the lateral lighting provided by the office windows, the entrance and the reception, the more representative spaces are light by a skylight over the stairs, which underlines a second, vertical movement direction, complementary to the definitory horizontal axis, which defines the two crossed floors.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Sustainability

The team work between Tecto Arhitectura, the client and the consultants was able to complete the construction of an office building typology based on ecological and long-term sustainability. The project itself was meant to be a demonstrative or prototype project and consequently to establish it in the market-financed office building market.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

The means of doing this were diverse and had various targets influencing both the sustainability of the project and the interior comfort of the users. The building has a compact shape, expressing clearly the interior spaces without increasing thermal loss. The structure consisted mainly of industrially prefabricated wood-construction CLT panels and glue-lam elements, carrying out the premise that wood is the only truly renewable construction material.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Thermal and sound insulation were achieved by using passive house standard mineral wool insulation from for walls, slabs and flat roofs. This effort of having an effective envelope with reduced thermal bridges in a temperate environment, where outside temperature can reach during winter -35 and 30 during summer, was aided by the usage of high energy efficient aluminium windows and doors with solar control protection in three layered panes placed in such way that the interior space benefits from daylight autonomy, solar gain in winter, shadow during summer and natural cross ventilation all year long. One additional element in aiding the temperature and humidity regulation is the extensive green roof that covers the entire building.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Another essential element for the performances of this building are the installations, as the building has a heating and cooling system based on a well with enhanced heat collection and a heat pump with hot/cold puffer system and a biomass cogeneration plant for heating and electricity while the ventilation system uses heat recovery to minimize consumption. All these features, which brought the building an A Energy Performance Certificate, make this building a possible standard for this type of construction in the South-east of Europe.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Office Building, office Complex, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise