Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Tinhouse in Skye, Scotland by Rural Design Architects

 
February 21st, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Rural Design Architects 

Tinhouse by Rural Design, is located on the northwestern tip of the Isle of Skye, on a steeply sloping site overlooking The Minch, the body of water separating the Inner and Outer Hebrides.

Image Courtesy © David Barbour

  • Architects: Rural Design Architects
  • Project: Tinhouse
  • Location: Skye, Scotland
  • Photography: David Barbour
  • Design and Construction Team: Alan Dickson & Gill Smith
  • Cost: £110,000
  • Area: 70m2
  • Date Started: April 2013
  • Date Completed: July 2016

Image Courtesy © David Barbour

Tinhouse is an essay in landscape, economy, construction and imagination which shares the same design ethic as its neighbouring sister the Wooden House. Where, however, the Wooden House celebrates timber detailing the Tinhouse celebrates corrugated metal sheeting, commonly used on the agricultural buildings of the rural landscape. It does so in a thoroughly contemporary way by using mill finished corrugated aluminium as the external cladding for both roof and walls. Internally its timber boarding, concrete floor and plywood cabinetry add to the handmade palette giving the house a character that is simultaneously modern and rustic.

Image Courtesy © David Barbour

Image Courtesy © David Barbour

The simple form recalls both the archetypal child’s image of a house and the rural sheds that sit as ghosts in the landscape alongside the ubiquitous white rendered crofthouses. Tinhouse is similarly scaled to the smaller sheds and contains one bedroom along with the living space, kitchen, and bathroom.

Image Courtesy © David Barbour

Image Courtesy © David Barbour

The external metal skin predominates as a protective layer against the often ferocious storms with minimal openings cut out for the view. The long, horizontal slot cut in to the north elevation creates a point from which to view the landscape and seascape in good weather and bad, from the inside, a perfect hide.

Image Courtesy © David Barbour

Image Courtesy © David Barbour

The house has been designed and self-built by the husband and wife founders of Rural Design, Gill Smith and Alan Dickson, and the materials were mostly chosen to allow for an ease of build by one person. In this way, the handmade Tinhouse celebrates the self-build tradition commonly found in a rural context. Where greater numbers were required, for example to raise the gable wall panels or install the steel beams, this became a celebration and a social event.

Image Courtesy © David Barbour

Image Courtesy © David Barbour

The use of materials adopts simplicity where complexity normally prevails, and this approach informed the aesthetic of the interior. The recycled, timber pocket doors have simple cut-outs instead of “ironmongery”, wooden dowels are used as door handles or coat pegs, and left-over cement board frames the shower opening.

Image Courtesy © David Barbour

Image Courtesy © David Barbour

An imaginative use of colour also informed the aesthetic of the house where little moments are celebrated with highlights inspired by colours found naturally outside: the yellow or pink of the wild flowers, the green of the grass, the blue of the sky and the sea and the orange of the sunsets.

Image Courtesy © David Barbour

Image Courtesy © David Barbour

Similarly, the furniture informs the aesthetic and celebrates the handmade spirit of the house. This includes a concrete topped dining table on Douglas Fir sawhorses, beds and seats built in using leftover structural timber, a prototype “Mobius” coffee table which sits at the centre of the social space and offcuts of Douglas Fir as bedside tables.

Image Courtesy © David Barbour

Image Courtesy © David Barbour

The external landscaping uses timber and hand poured concrete surfaces which together with rough, large section timber walls create sheltered spaces and routes from which to enjoy the view beyond.

The completed building marks the end of a five year design and build process and the beginning of a new era for the house, that of a holiday house bringing enjoyment to many, and a new era for its authors who take inspiration and many creative ideas from the Tinhouse on to the next project.

Image Courtesy © Rural Design Architects

Image Courtesy © Rural Design Architects

Image Courtesy © Rural Design Architects

Image Courtesy © Rural Design Architects

Image Courtesy © Rural Design Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise